Εργαστηριακός οδηγός φυσικής - Σάλτας, Βασίλειος; Βλάχος, Δημήτριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο παρών Εργαστηριακός Οδηγός Φυσικής αποτελεί έναν ολοκληρωμένο εισαγωγικό οδηγό που περιλαμβάνει επιλεγμένα πειράματα γενικής και σύγχρονης φυσικής, βάσει της έκτασης των γνώσεων που θα πρέπει να αποκτήσουν οι φοιτητές ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα στο εισαγωγικό έτος, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αντικείμενα τεχνολογικών εφαρμογών. Ο Εργαστηριακός Οδηγός είναι προσαρμοσμένος για να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος Φυσικής των Τμημάτων Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης.Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ένας εργαστηριακός οδηγός που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στο συγκεκριμένο εξοπλισμό που διαθέτει το κάθε εργαστήριο, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του παρόντος συγγράμματος περιλαμβάνει όλες εκείνες τις εισαγωγικές έννοιες που χρειάζεται ένας πρωτοετής φοιτητής για να κατανοήσει την αναγκαιότητα των μετρήσεων και τα “εργαλεία” που χρησιμοποιούμε για την πραγματοποίηση τους, καθώς και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή και ορθά συμπεράσματα. Υπό αυτή την έννοια επομένως, και επιπλέον, λόγω των πειραματικών δεδομένων που διατίθενται για κάποια από τα πειράματα που περιγράφονται στον Οδηγό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο διδακτικό υλικό ή βοήθημα και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα για ένα αντίστοιχο εργαστηριακό μάθημα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – Εισαγωγή στις μετρήσειςΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – Όργανα μετρήσεωνΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – Παρουσίαση πειραματικών αποτελεσμάτωνΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – Εισαγωγή στη στατιστική ανάλυση των μετρήσεωνΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 – Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμώνΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 –Διάδοση αβεβαιοτήτωνΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 – Μέτρηση θεμελιωδών φυσικών μεγεθώνΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 – Πειράματα Μηχανικής & ΘερμότηταςΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 – Πειράματα ταλαντώσεων, κυματικής και οπτικήςΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 – Πειράματα σύγχρονης φυσικήςΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 – Παραρτήματα
Keywords: Physics--Laboratory manuals; Όργανα μέτρησης; Σύγχρονη φυσική; Κυματική; Μηχανική; Αβεβαιότητα; Μετρήσεις; Φυσική -- Γενική φυσική