Ανθολόγιο ρωμαϊκής ελεγείας Από τον Κάτουλλο στον Οβίδιο - Αντωνιάδης, Θεόδωρος; Φυντίκογλου, Βασίλειος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η δομή του βιβλίου έχει διαμορφωθεί με τέτοιοι τρόπο ώστε κάθε κεφάλαιο να αντιστοιχεί σε μία διδακτική ενότητα (μάθημα) 3 ωρών. Το βιβλίο θα περιέχει εκτενή εισαγωγή στο λογοτεχνικό είδος της ελεγείας με αναφορές σε εκπροσώπους και είδη στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία. Ξεχωριστό κεφάλαιο θα αφορά τη νεωτερική ποίηση της Ρώμης, τους εκπροσώπους της που έγραψαν τις πρώτες ερωτικές ελεγείες, με κυριότερο τον Κάτουλλο και στη συνέχεια τους εκπροσώπους της ρωμαϊκής ελεγείας και τα ποιητολογικά τους χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερο επίσης κεφάλαιο θα αφορά τη φιγούρα της ελεγειακής ερωμένης που δεσπόζει στα ποιήματα, και άλλους δευτερεύοντες χαρακτήρες της ρωμαϊκής ελεγείας, τους κοινούς τόπους των ποιημάτων καθώς και στο πολιτικό και λογοτεχνικό συμφραστικό πεδίο της εποχής. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί και η μετρικη της ελεγείας με αναφορά στο ελεγειακό δίστιχο που είναι το μέτρο της ελεγείας. Ο κύριος κορμός του συγγράμματος θα απαρτίζεται από ελεγειακά ποιήματα στη λατινική γλώσσα και από αντίστοιχες μεταφράσεις τους στην ελληνική, ερμηνευτικά και πραγματολογικά σχόλια σε κάθε ποίημα και πλήρες λεξιλόγιο. Τέλος θα υπάρχει και αναλυτικός βιβλιογραφικός οδηγός για τον φοιτητή. Η κύρια μορφή του συγγράμματος, μετά την εισαγωγή, προσφέρεται ειδικά για e-book, καθώς σύμφωνα με τον κατα νου σχεδιασμό, ο φοιτητής θα μπορεί διαβάζοντας κάθε ελεγεία να έχει επιλογές στην οθόνη για μετάφραση, λεξιλόγιο και πραγματολογικά ή ερμηνευτικά σχόλια είτε σε ολόκληρο το ποίημα, είτε κατά στίχο ή κατά λέξη. Bλ. σχετικά τα υποδείγματα που αναρτηθεί ενδεικτικά εδώ.
Keywords: Elegiac poetry, Latin; Οβίδιος; Τίβουλλος; Προπέρτιος; Ρωμαϊκή ελεγεία; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία -- Κλασική φιλολογία -- Λατινική φιλολογία