Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές - Κουμαριανός, Δημήτριος-Αριστόδημος.; Μαλαματένιου, Χριστίνα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η εκτέλεση των ακτινογραφιών αποτελεί το δυσκολότερο αντικείμενο στην κλινική πράξη της Ακτινοτεχνολογίας. Ο νέος Τεχνολόγος έρχεται αντιμέτωπος με τεράστιο αριθμό όρων και απαιτούμενων δεξιοτήτων που παρουσιάζονται γρήγορα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός αυτού του Οδηγού είναι να διευκολύνει τη μαθησιακή διαδικασία και να βοηθήσει τον νέο επαγγελματία να αναπτύξει εύκολα τις κατάλληλες κλινικές δεξιότητες στις βασικές Ακτινολογικές προβολές.Ο Οδηγός αποτελείται από 11 Κεφάλαια που μπορούν να καλυφθούν σε ισάριθμες εβδομάδες μέσα στο εξάμηνο. Στο 1ο Κεφάλαιο ο φοιτητής θα εξοικειωθεί με την ορολογία ενώ τα επόμενα 10 Κεφάλαια αναφέρονται στην τοποθέτηση, στην τεχνική και στην χρησιμότητα των βασικών προβολών ακτινολογικής εξέτασης του Αναπνευστικού, της Κοιλίας, του Άνω Άκρου, της Ωμικής ζώνης, του Κάτω άκρου, της Πυελικής ζώνης, της Σπονδυλικής στήλης, των Οστών του Θώρακα και του Κρανίου. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει συνοπτικό περιεχόμενο, σκοπούς, σκεπτικό, οδηγό μελέτης των παραπομπών, πολλαπλά δυναμικά διαδραστικά ερωτηματολόγια και διάφορες μαθησιακές δραστηριότητες. Σκοπός κάθε κεφαλαίου είναι ο φοιτητής να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για τον ακτινογραφικό έλεγχο με την βοήθεια:• ερωτήσεων & απαντήσεων ανασκόπησης για να επανεξετάσει και ελέγξει τους βασικούς όρους και έννοιες της ενότητας,• ερωτηματολόγια στην ανατομία και τις προβολές για να αυτο-αξιολογήσει τις γνώσεις του με πάνω από 1000 διαδραστικές ερωτήσεις με ανατροφοδότηση (παραδείγματα του τύπου των διαδραστικών ερωτήσεων στο http://users.teiath.gr/dikoum/ENE/QuizDemo/ και σαν παράρτημα στο Ενδεικτικό Κεφάλαιο που έχει υποβληθεί),• πολλαπλών μαθησιακών δραστηριοτήτων για να συνδέσει τις γνώσεις του με την εφαρμογή τους στην κλινική πράξη.Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό ερωτήσεων ανώτερων γνωστικών δεξιοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές να καλύψουν το κενό μεταξύ απλής απομνημόνευσης και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων τοποθέτησης.
Keywords: Diagnostic imaging; Ακτινοανατομία; Τεχνολόγος-Ακτινολόγος; Ιατρική απεικόνιση; Ακτινολογία; Απεικονίσεις-Προβολές; Ακτίνες Χ; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Ακτινολογική υγεία; Επιστήμες της ζωής; Φυσική -- Διαθεματικές περιοχές της φυσικής και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας -- Βιοφυσική και ιατρική φυσική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ιατρική τεχνολογία και μηχανική -- Ιατρικά μηχανήματα; Επιστήμες υγείας