Βασικές αρχές λειτουργίας του νευρικού συστήματος Από τη νευροφυσιολογία στη συμπεριφορά - Σιδηροπούλου, Κυριακή; Καραγωγέως, Δόμνα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η νευροβιολογία είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη, στην οποία συνεισφέρουν πολλές ειδικότητες, όπως η μοριακή βιολογία, οι υπολογιστικές επιστήμες, η φυσιολογία, φαρμακολογία, φωτονική, φυσική και άλλες. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να εισάγει τους φοιτητές/αναγνώστες σε κάποιες βασικές αρχές της νευροβιολογίας, να τους παρουσιάσει κάποιες καινοτόμες εξελίξεις που συμβαίνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, και να τους δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουν το χώρο των επιστημών που διέπουν τη νευροβιολογία από μόνοι τους μέσω μιας παρουσίασης και εργασίας που θα κάνουν. Το βιβλίο περιλαμβάνει την παρακάτω θεματολογία: Βασικές αρχές νευροανατομίας, είδη νευρώνων, φυσιολογικές ιδιότητες των νευρώνων, δίαυλοι ιόντων, δυναμικό ενεργείας, μετάδοση του δυναμικού ενεργείας, νευροδιαβιβαστές, μηχανισμός έκλυσης νευροδιαβιβαστή, υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, συναπτικά δυναμικά, ολοκλήρωση συναπτικών δυναμικών, δομή και οργάνωση των αισθητικών συστημάτων, μετάδοση και επεξεργασία σωματοαισθητικών ερεθισμάτων, μετάδοση και επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων, αντίληψη οπτικών ερεθισμάτων, δημιουργία κινητικών προγραμμάτων, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με επίκεντρο τις δράσεις του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, νευροβιολογική βάση κινητικών παθήσεων, κυτταρικοί μηχανισμοί μνήμης και μάθησης, νευροβιολογική βάση ψυχιατρικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διπολική διαταρραχή, και ο εθισμός, αλλά και νευρολογικών, όπως η επιληψία.
Πίνακας περιεχομένωνΠίνακας συντομεύσεων-ακρωνύμια Πρόλογος Κεφάλαιο 1: Βασικές αρχές ανατομίας και οργάνωσης του νευρικού συστήματος Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτροφυσιολογικές ιδιότητες Κεφάλαιο 3 - Συναπτική διαβίβαση Κεφάλαιο 4 - Βασικές αρχές οργάνωσης αισθητικών συστημάτων Κεφάλαιο 5 - Λειτουργία του οπτικού συστήματος Κεφάλαιο 6 - Το σωματοαισθητικό σύστημαΚεφάλαιο 7 - Το κινητικό σύστημα Κεφάλαιο 8 – Λειτουργίες μνήμης και μάθησης Κεφάλαιο 9 - Ανώτατες γνωστικές λειτουργίες Κεφάλαιο 10 -Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου Κεφάλαιο 11 - Νευροβιολογική βάση ψυχιατρικών ασθενειών Παράρτημα-Γλωσσάρι
Keywords: Central nervous system -- Physiology; Neuropsychology; Συναίσθημα; Ψυχιατρικές ασθένειες; Προσοχή; Μνήμη εργασίας; Μνήμη και μάθηση; Κινητικό σύστημα; Αισθητικά συστήματα; Νευροαπεικόνιση; Νευροβιολογία; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Φυσιολογία; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Νευροεπιστήμες -- Νευροφυσιολογία; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Νευροεπιστήμες