Ασκήσεις μεθόδου μετακινήσεων Ασκήσεις - Αβραμίδης, Ιωάννης Ε.; Μορφίδης, Κωνσταντίνος Ε.; Καρακώστας, Χρήστος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς φοιτητές σε Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι παρακολουθούν το αντίστοιχο μάθημα, δηλαδή τη ΣΤΑΤΙΚΗ ΙI ή τη ΣΤΑΤΙΚΗ ΙΙΙ, που αφορά στην επίλυση υπερστατικών φορέων με τη Μέθοδο Μετακινήσεων (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μέθοδος αυτή διδάσκεται σε ορισμένα ΑΕΙ/ΤΕΙ στο πλαίσιο του μαθήματος ΣΤΑΤΙΚΗ ΙΙ, ενώ σε άλλα ΑΕΙ/ΤΕΙ στο πλαίσιο του μαθήματος ΣΤΑΤΙΚΗ ΙΙΙ). Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλυτικά μία σχετικά μεγάλη σειρά επιλεγμένων ασκήσεων που στοχεύουν στην εμπέδωση της κατανόησης της μεθόδου μετακινήσεων για τον υπολογισμό των μεγεθών έντασης και παραμόρφωσης υπερστατικών φορέων. Με στόχο τη δυνατότητα συστηματικής και μεθοδικής εξάσκησης του αναγνώστη, οι ασκήσεις είναι ταξινομημένες σε περισσότερες ομάδες που αντιστοιχούν σε ξεχωριστά κεφάλαια. Κάθε ομάδα ασκήσεων αναφέρεται σε ένα διακριτό τμήμα της θεωρίας που αφορά είτε στον τρόπο εφαρμογής της μεθόδου μετακινήσεων στο αντίστοιχο πρόβλημα είτε σε κάποιον ειδικό τύπο στατικού φορέα. Οι λύσεις των ασκήσεων παρατίθενται λεπτομερώς και αναλυτικά, ενώ συχνά και σε διάφορα σημεία γίνονται υπενθυμίσεις θεμελιωδών εννοιών ή επισημάνσεις βασικών παραδοχών, προκειμένου - μέσω της επανάληψης - να εμπεδωθούν καλύτερα οι μέθοδοι και οι τεχνικές των στατικών υπολογισμών. Για λόγους απλούστευσης των υπολογισμών και προβολής των ουσιωδών χαρακτηριστικών της χρησιμοποιούμενης μεθόδου επίλυσης, οι περισσότερες ασκήσεις του παρόντος τόμου αφορούν σε επίπεδους φορείς, χωρίς αυτό βέβαια να περιορίζει τη γενικότητα της χρησιμοποιούμενης διαδικασίας επίλυσης.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝΕπεξηγηματικό ΣημείωμαΚατάλογος συμβόλωνΠρόλογοςΕισαγωγήΚεφ. 1: Πάγιοι ατενείς φορείς υπό εξωτερικά φορτία και καταναγκασμούςΚεφ. 2: Κινητοί ατενείς φορείς με ή χωρίς ελαστικές στηρίξεις/πακτώσειςΚεφ. 3: Κινητοί ατενείς φορείς με απολύτως στερεά τμήματαΚεφ. 4: Συγκριτική επίλυση φορέων με και χωρίς ατένειαΚεφ. 5: Φορείς με στοιχεία πεπερασμένης δυστένειαςΚεφ. 6: Φορείς με λοξά στοιχείαΚεφ. 7: Συμμετρικοί φορείςΚεφ. 8: Έλεγχοι ορθότητας της επίλυσηςΚεφ. 9: Χωρικοί φορείςΚεφ. 10: Προσδιορισμός των βαθμών ελευθερίαςΠαράρτημα: Βοηθητικοί πίνακες
Keywords: Structural engineering; Υπερστατικοί φορείς; Μέθοδος γωνιών στροφής; Μέθοδος παραμορφώσεων; Μέθοδος μετακινήσεων; Ανάλυση κατασκευών; Στατική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Δομική μηχανική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Στατική και δυναμική ανάλυση των κατασκευών