Μουσική πληροφορική και μουσική με υπολογιστές - Λώτης, Θεόδωρος; Διαμαντόπουλος, Ταξιάρχης; Δεληγιάννης, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο εξετάζει τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της επιστήμης της πληροφορικής στην τέχνη της μουσικής σύνθεσης. Αναφέρονται η ιστορική εξέλιξη και οι διαμορφούμενες αισθητικές τάσεις της μουσικής με υπολογιστές. Παρουσιάζονται οι αρχές μετατροπής του αναλογικού σε ψηφιακό ηχητικό σήμα και οι έννοιες του ψηφιακού ήχου. Αναλύονται και διδάσκονται οι βασικές τεχνικές σύνθεσης ήχου και μουσικής σύνθεσης υποβοηθούμενης από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρουσιάζονται τυπικά δείγματα ψηφιακών συστημάτων ηχητικού σχεδιασμού και ηχητικής επεξεργασίας και αναλύονται μεθοδικά οι τρόποι και τα εργαλεία ελέγχου αυτών των συστημάτων καθώς και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας MIDI και OSC. Εξετάζονται η ιστορία και η αισθητική της αλγοριθμικής σύνθεσης και αναλύονται οι στρατηγικές της. Περιγράφονται διεξοδικά οι έννοιες του ηχητικού ελέγχου και της ηχητικής διάδρασης, η αισθητική και ιστορική της εξέλιξη και οι συνθήκες αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη μηχανή. Τέλος, επιχειρείται η διαμόρφωση άποψης για τις μελλοντικές εξελίξεις της τέχνης της μουσικής σύνθεσης με υπολογιστές.
Πίνακας συντομεύσεων – ακρωνύμιαΠρόλογοςΕισαγωγήΚεφάλαιο 1 Εισαγωγή. Μουσική με υπολογιστές.Κεφάλαιο 2 Βασικά χαρακτηριστικά του ήχου.Κεφάλαιο 3 Σύνθεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή.Κεφάλαιο 4 Σύνθεση ήχου.Κεφάλαιο 5 Ολοκληρωμένα ψηφιακά περιβάλλοντα ηχητικού σχεδιασμού και ηχητικής επεξεργασίας.Κεφάλαιο 6 Τα πρωτόκολλα μουσικής επικοινωνίας MIDI και Open Sound Control (OSC).Κεφάλαιο 7 Έλεγχος και ελεγκτές.Κεφάλαιο 8 Αλγοριθμική σύνθεση.Κεφάλαιο 9 Περιβάλλοντα αλληλεπίδρασης.Κεφάλαιο 10 Codetta. Συμπεράσματα.Παράρτημα. Ευρετήριο αντιστοίχισης ελληνικών και ξενόγλωσσων όρων.
Keywords: Computer music; Μουσικός προγραμματισμός; Ηλεκτροακουστική μουσική; Ηλεκτρονική μουσική; Αλγοριθμική σύνθεση; Μουσική με υπολογιστές; Μουσική τεχνολογία; Μουσική πληροφορική; Τέχνες και γράμματα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού