Εργαστηριακές ασκήσεις μηχανών εσωτερικής καύσης - Φατσής, Αντώνιος; Χατζηαποστόλου, Αντώνιος; Δελλής, Πολυχρόνης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο Εργαστηριακός Οδηγός που έχει αναπτυχθεί περιλαμβάνει μία συλλογή εργαστηριακών ασκήσεων που απευθύνεται σαν βασικό εγχειρίδιο του Εργαστηριακού μαθήματος «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης», το οποίο διδάσκεται σε τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και συναφούς γνωστικού αντικειμένου σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις που καλύπτουν πλήρως το παραπάνω εξαμηνιαίο εργαστηριακό μάθημα το οποίο είναι υποχρεωτικό στη πλειοψηφία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων και των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ. Οι ιδιοσυσκευές στις οποίες αναφέρονται οι εργαστηριακές ασκήσεις διατίθενται στα περισσότερα εργαστήρια Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πράγμα που καθιστά εφικτή τη πραγματοποίηση των περισσοτέρων από τα πειράματα που περιγράφονται. Στον Οδηγό αυτό αναφέρονται περισσότερες από 13 εργαστηριακές ασκήσεις που αντιστοιχούν στις εβδομάδες μαθημάτων που ορίζονται από τον νόμο, με το σκεπτικό ότι αν δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση κάποιου ή κάποιων από τις εργαστηριακές ασκήσεις, να αντικατασταθούν από άλλη άσκηση που πιθανόν να μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.Οι εργαστηριακές ασκήσεις που παρουσιάζονται υπερκαλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηριακού μαθήματος, αρχίζοντας από περιγραφή και διαστασιολόγηση των βασικότερων εξαρτημάτων μιας μηχανής εσωτερικής καύσης, ως τη μέτρηση καυσαερίων βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων και τον πειραματικό προσδιορισμό βαθμού απόδοσης, χαρακτηριστικών μεγεθών, ενεργειακού ισολογισμού κινητήρων χρησιμοποιώντας διάδορα είδη πάγκων δυναμομέτρησης. Προσφέρουν στον φοιτητή τρόπους επιμέτρησης φυσικών μεγεθών που χαρακτηρίζουν μηχανές εσωτερικής καύσης, προσφέροντας του έτσι τη δυνατότητα βαθύτερης κατανόησης μέσω πειραμάτων της λειτουργίας των μηχανών εσωτερικής καύσης.
1. Αποσυναρμολόγηση / συναρμολόγηση εμβολοφόρου κινητήρα και μέτρηση των κύριων γεωμετρικών χαρακτηριστικών του2. Ανάλυση του βασικού κινηματικού μηχανισμού των εμβολοφόρων ΜΕΚ3. Καταγραφή σε υπολογιστή της δυναμικής πίεσης μέσα σε κύλινδρο ΜΕΚ4. Μέτρηση συμπίεσης κυλίνδρων ΜΕΚ με τη χρήση συμπιεσόμετρου5. Ανάλυση καυσαερίων σε βενζινο-κινητήρα και πετρελαιοκινητήρα6. Συστήματα τροφοδοσίας πετρελαιοκινητήρων7. Μέτρηση κατανάλωσης αέρα εμβολοφόρων κινητήρων8. Μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου Εμβολοφόρων Κινητήρων και υπολογισμός του λόγου αέρα - καυσίμου σε βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα9. Αναλυση δυναμοδεικτικού διαγράμματος και υπολογισμός ενδεικνύμενης ισχύος στο διάγραμμα όγκου - πίεσης σε τετράχρονο εμβολοφόρο βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα10. Πειραματικός προσδιορισμός ενεργειακού ισολογισμού σε τετράχρονο εμβολοφόρο πετρελαιοκινητήρα και βενζινοκινητήρα11. Δυναμομέτρηση βενζινοκινητήρα διπλού καυσίμου με τη χρήση υγραερίου και βενζίνης και συγκριτική ανάλυση των καυσαερίων τους12. Δυναμομέτρηση εμβολοφόρου βενζινοκινητήρα με τη χρήση υδραυλικής πέδης νερού13. Μέτρηση ενδεικνύμενης ισχύος και ισχύος λόγω μηχανικών τριβών που χάνεται κατά τη λειτουργία εμβολοφόρων κινητήρων14. Πειραματική διερεύνηση κρουστικής καύσης με βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης.15. Δυναμομέτρηση και Ενεργειακός Ισολογισμός μικρού δίχρονου εμβολοφόρου βενζινοκινητήρα
Keywords: Internal combustion engines; Κρουστική καύση; Παροχή αέρα; Ειδική κατανάλωση καυσίμου; Λόγος ισοδυναμίας αέρα; Ρύποι; Πέδη; Δυναμόμετρο; Ροπή στρέψης; Μέση ενδεικνυμένη πίεση; Ενεργειακός ισολογισμός; Ισχύς απωλειών; Ενδεικνυμένη ισχύς; Πραγματική ισχύς; Διχρόνος; Τετράχρονος; Πετρελαιοκινητήρας; Βενζινοκινητήρας; Μετρήσεις; Μηχανές εσωτερικής καύσης; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία -- Μηχανές εσωτερικής καύσης