Αθλητική εμβιομηχανική Αρχές και μεθοδολογία εμβιομηχανικής ανάλυσης της κίνησης - Κέλλης, Ελευθέριος; Χατζητάκη, Βασιλεία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται την ανθρώπινη κίνηση και ιδιαίτερα την αθλητική κίνηση καθώς και σε επαγγελματίες σχετικών κλάδων όπως καθηγητές φυσικής αγωγής, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, αθλητίατρους κ.α. Σκοπός του βιβλίου είναι η ενδελεχή και δια-δραστική παρουσίαση των νόμων που διέπουν την αθλητική κίνηση με τρόπο που να είναι κατανοητός από κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό. Διδάσκοντες, φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου μπορούν να βρουν στο βιβλίο αυτό υλικό τόσο για τη μεθοδολογία όσο και την ανάλυση των αθλητικών κινήσεων. Το βιβλίο παρουσιάζει τους βασικούς τομείς μιας εμβιομηχανικής ανάλυσης της αθλητικής κίνησης, δηλαδή της κινηματικής, της κινητικής. της ηλεκτρομυογραφίας, της δυναμομετρίας και της ενέργειας - βλητικής. Η κάθε θεματική περιοχή αποτελεί και ένα ξεχωριστό μαθησιακό αντικείμενο και περιλαμβάνει: πρώτον, το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο της αθλητικής εμβιομηχανικής και δεύτερον, το αντίστοιχο εργαστηριακό υπόβαθρο. Στα τελευταία τρία κεφάλαια παρουσιάζονται πρακτικά παραδείγματα εμβιομηχανικής ανάλυσης της τεχνικής επιλεγμένων αθλημάτων και κινήσεων, δηλαδή, της βάδισης και του τρεξίματος, του δρόμου μετ’ εμποδίων, του άλματος εις μήκος, του άλματος εις ύψος, του σερβίς στην αντισφαίριση, του γιγαντιαίου αιωρήματος στην ενόργανη γυμναστική και του ελεύθερου στυλ (χεριά) στην κολύμβηση, το λάκτισμα στο ποδόσφαιρο, το σουτ με άλμα στην καλαθοσφαίριση, η ρίψη με άλμα στη χειροσφαίριση και το καρφί στην πετοσφαίριση.
Κεφάλαιο 1: ΕισαγωγήΚεφάλαιο 2: Αρχές Κινηματικής ΑνάλυσηςΚεφάλαιο 3: Μέθοδοι Κινηματικής ΑνάλυσηςΚεφάλαιο 4: Αρχές Κινητικής ανάλυσηςΚεφάλαιο 5: Μέθοδοι Κινητικής ανάλυσηςΚεφάλαιο 6: Νευρομυϊκή ενεργοποίηση και ηλεκτρομυογραφίαΚεφάλαιο 7: Παραγωγή και Αξιολόγηση της ΔύναμηςΚεφάλαιο 8: Έργο - Ενέργεια & ΒλητικήΚεφάλαιο 9: Βάδιση και ΤρέξιμοΚεφάλαιο 10:Ατομικά ΑθλήματαΚεφάλαιο 11: Ομαδικά Αθλήματα
Keywords: Sports -- Physiological aspects; Biomechanics; Πειραματική αθλητική εμβιομηχανική; Αθλητική κινησιολογία; Εμβιομηχανική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ιατρική τεχνολογία και μηχανική -- Βιοϊατρική τεχνολογία και εμβιομηχανική; Επιστήμες της ζωής -- Αθλητική επιστήμη/επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού -- Αθλητική εμβιομηχανική