Στατιστική θερμοδυναμική - Κούτσελος, Ανδρέας; Διάκονος, Φώτιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
H στατιστική θερμοδυναμική αναπαράγει τις μακροσκοπικές θερμοδυναμικές ιδιότητες της ύλης με βάση τις μικροσκοπικές μοριακές αλληλεπιδράσεις. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των νόμων της στατιστικής, που παράγουν την σύνθετη φαινομενολογική συμπεριφορά της ύλης στην ισορροπία από τις απλούστερες αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Μέσω της θεωρίας μπορούν να προβλεφθούν καταστατικοί νόμοι αλλά και η μέση μοριακή δομή και η δυναμική συμπεριφορά της ύλης. Αντίστροφα, τα μακροσκοπικά πειραματικά δεδομένα μπορούν να αναχθούν στις διαμοριακές αλληλεπιδράσεις και να υπολογισθούν διαμοριακά δυναμικά. Αυτή η διαδικασία συμπυκνώνει την φυσκή πληροφορία σε μικροσκοπικές ποσότητες, που με την σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό πολλών θερμοδυναμικών και κινητικών ιδιοτήτων. Η θεωρία εφαρμόζεται για κάθε μακροσκοπικό σύστημα στην ισορροπία, όπως τα ιδανικά και πραγματικά αέρια, τα υγρά, οι κρύσταλλοι, τα αέρια ηλεκτρονίων και φωνονίων, τα κβαντικά συστήματα, κλπ.Παράλληλα, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπει την προσομοίωση των θερμοδυναμικών συστημάτων με τον υπολογισμό των θέσεων των σωματιδίων στο χρόνο και την επεξεργασία τους με βάση την στατιστική μηχανκή. Αυτός ο νέος τομέας υπολογισμού μακροσκοπικών ποσοτήτων μέσω των προσομοιώσεων μοριακής δυναμικής καθώς και της στοχαστικής μεθόδου Μόντε Κάρλο είναι χρήσιμος για την πρόβλεψη ιδιοτήτων αλλά και αντίστροφα, για τον προσδιορισμό των μικροσκοπικών αλληλεπιδράσεων με βάση τα πειραματικά δεδομένα.
1. Εισαγωγή2. Θερμοδυναμική3. Μηχανική4. Βασική Θεωρία Πιθανοτήτων5. Κινητική Θεωρία Αερίων6. Στατιστικά Μηχανικά Σύνολα7. Κανονικό Στατιστικό Σύνολο8. Μεγαλοκανονικό Στατιστικό Σύνολο9. Γενικευμένα Στατιστικά Σύνολα10. Πολυατομικά Μόρια11. Αλληλεπιδρώντα Συστήματα12. Μοριακή Προσομοίωση
Keywords: Statistical thermodynamics; Κινητικά φαινόμενα; Κινητική θεωρία αερίων; Μη ιδανικά αέρια; Κβαντική στατιστική; Στατιστικά σύνολα; Διακυμάνσεις; Στατιστική μηχανική; Στατιστική θερμοδυναμική; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Κινητική θεωρία; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Καταστατική εξίσωση; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Ενθαλπία; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Εντροπία; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Θερμοδυναμική; Φυσική -- Γενική φυσική -- Στατιστική φυσική και θερμοδυναμική; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία