Ιστορία της φαρμακευτικής Η διαδρομή στην εξέλιξη των φαρμάκων από την προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα με έμφαση στην κλασσική, ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο και η επίδρασή τους στους μεταγενέστερους χρόνους. - Σκαλτσά, Ελένη; Μαρσέλος, Μάριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο σύγγραμμα περιγράφεται η εξελικτική πορεία των φαρμάκων από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Ο άξονας επί του οποίου σταδιακά διαμορφώνεται η Ιστορία της Φαρμακευτικής ακολουθεί τις εξής περίοδους:1.Θρησκευτική περίοδος: α) Φαρμ/κή πρωτογόνων β) Αρχαίων ανατολικών λαών2.Φιλοσοφική περίοδος: α) Τα φάρμακα στην αρχαία Ελλάδα, β) η διάδοση και η εξέλιξή τους στην Ρωμαϊκή εποχή γ) στο Βυζάντιο3.Πειραματική περίοδος: α) Φαρμ/κή Αράβων β) Αλχημιστές γ) Ιατροχημικοί δ) φάρμακα που εισήχθησαν στην Ευρώπη από τους Θαλασσοπόρους ε) η νοσοκομειακή Φαρμ/κή από την εποχή των Αράβων μέχρι και τον 18ο αιώνα4.Επιστημονική περίοδος (19ος αιώνας -σήμερα): Αναφέρεται η απομόνωση φαρμακευτικών ουσιών από φυτά, η ανάπτυξη της συνθετικής Φαρμακευτικής Χημείας (πχ. συνθετικά αναλγητικά, αντιισταμινικά, χρωστικές κλπ), η βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων. Επίσης περιγράφεται η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, αντικαρκινικών (φυσικών, ημισυνθετικών, συνθετικών), ορμονών, ενζύμων, βιταμινών. Αναφέρονται οι φαρμακευτικές πρωτεϊνες και τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία εισήχθηκαν ευρέως στην θεραπευτική τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επίσης περιγράφονται συνοπτικά τα σημαντικά επιτεύγματα και συναφών επιστημών, όπως Βιολογίας, Χημείας κ.ά., τα οποία επηρέασαν την εξέλιξη της Φαρμακευτικής επιστήμης Ακόμη στο σύγγραμμα αναφέρονται οι επίσημες και ανεπίσημες Φαρμακοποιίες του Ελληνικού Κράτους και επισημαίνονται οι αλλαγές σε κάθε έκδοση με βάση την εξέλιξη της Φαρμακευτικής επιστήμης. Γίνεται εκτενής αναφορά των φυτικών φαρμάκων, των οποίων έχει καταρτιστεί η μονογραφία στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποία με βάση την παραδοσιακή χρήση τους. Σύγκριση με τα ιστορικά & εθνοφαρμακολογικά δεδομένα για τα φυτά αυτά. Γίνεται αναφορά στην ίδρυση των Φαρμακευτικών Σχολών και ιδιαιτέρως του ΕΚΠΑ, που ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε και στις αλλαγές του προγράμματος σπουδών Τέλος αναφέρεται η ίδρυση των πρώτων φαρμακείων στην Ελλάδα (18ος αιώνας-νήσοι Ιονίου, 19ος, Βαλκανικοί πόλεμοι- ηπειρωτική Ελλάδα, νήσοι Αιγαίου)
Keywords: Pharmacy -- History; Ιστορία της επιστήμης; Φάρμακα; Ιστορία -- Ειδικές ιστορίες; Επιστήμες υγείας -- Φαρμακευτική