Η Ελλάδα στη Μεσόγειο, 1950-2004 Εξωτερική πολιτική και περιφερειακές διενέξεις - Σακκάς, Ιωάννης; Βόγλη, Ελπίδα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό καλύπτει την ελληνική πολιτική στο χώρο της Μεσογείου από το 1950 ως το 2004. Το1ο κεφάλαιο εστιάζει στην ελληνική διπλωματία τη δεκαετία του 1940, η οποία περιλαμβάνει το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ελληνικό εμφύλιο και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τα κεφάλαια 2 και 3 αναλύουν τις ελληνοαραβικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας στο παλαιστιανιακό ζήτημα, ενώ τα κεφ. 4 και 5 επικεντρώνονται στο κυπριακό ζήτημα, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό ως το 2004 (σχέδιο Ανάν και ένταξη Κύπρου στην ΕΕ). Η μελέτη απευθύνεται στο γενικό αναγνωστικό κοινό, που επιθυμεί να γνωρίσει την πολιτική της Ελλάδας στο περιφερειακό της περιβάλλον τον περασμένο αιώνα, αλλά και στους ειδικούς των επιστημών της ιστορίας, της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, για να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο σε ζητήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διδάσκοντες, φοιτητές, σπουδαστές και ειδικοί μπορούν να βρουν στο βιβλίο αυτό το απαραίτητο υλικό για να κατανοήσουν έννοιες και θέματα που σχετίζονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακών διενέξεων, ξένης επιρροής και εμπλοκής και τοπικών ιδιαιτεροτήτων
Keywords: Greek history; Mediterranean Region -- History -- 1945-; Διενέξεις στη Μεσόγειο; Ελληνική εξωτερική πολιτική; Ιστορία -- Ιστορία των χωρών -- Αραβικές χώρες; Ιστορία -- Ιστορία των χωρών -- Κύπρος; Ιστορία -- Ιστορία των χωρών -- Ελληνική ιστορία; Ιστορία -- Γενική ιστορία, θεωρία -- Σύγχρονη ιστορία; Ιστορία -- Ιστορία των χωρών -- Ευρώπη, Μεσόγειος, Μέση Ανατολή