Ελεύθερες ρίζες και οξειδωτικό στρες Χημεία-βιολογία-ιατρική - Γάλαρης, Δημήτριος; Γκλαντζούνης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Α. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου θα γίνει μία εκτενής εισαγωγή στις βασικές έννοιες των όρων “Ελεύθερες Ρίζες”, “Δραστικές Μορφές Οξυγόνου” και “Οξειδωτικό Στρες”. Σε ξεχωριστά κεφάλαια θα αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα:1. Βιοχημικοί μηχανισμοί σχηματισμού ελευθέρων ριζών στα κύτταρα.2. Επιπτώσεις από τη δημιουργία “Δραστικών Μορφών Οξυγόνου” στα κύτταρα.3. Αμυντικοί μηχανισμοί Β. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου θα περιγραφούν οι φυσιολογικές δράσεις των “Δραστικών Μορφών Οξυγόνου”, με τα ακόλουθα επί μέρους κεφάλαια:1. “Δραστικές Μορφές Οξυγόνου” και ενδοκυττάρια μεταγωγή του σήματος.2. “Δραστικές Μορφές Οξυγόνου” και ενεργοποίηση μεταγραφικών παραγόντων.3. “Δραστικές Μορφές Οξυγόνου” και κυτταρικός πολλαπλασιασμός.4. “Δραστικές Μορφές Οξυγόνου”, απόπτωση και αυτοφαγία.
Keywords: Free radicals (Chemistry) -- Pathophysiology; Oxidative Stress; Μεταγωγή του σήματος μέσω οξειδο-αναγωγικών αντιδράσεων; Κυτταροπροστατευτικός μηχανισμός; Οξείδωση κυτταρικών συστατικών; Αντιοξειδωτικοί παράγοντες; Δραστικές μορφές οξυγόνου; Οξειδωτικό στρες; Ελεύθερες ρίζες; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστήμες