Δυναμική ευστάθεια πλοίου - Σπύρου, Κωνσταντίνος; Κακλής, Παναγιώτης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στόχος του βιβλίου είναι, αφενός η κατανόηση από το σπουδαστή των βασικών εννοιών και μεθόδων που αφορούν το ευρύτερο επιστημονικό πεδίο της δυναμικής ευστάθειας πλοίου και αφετέρου η εμβάθυνση στα ζητήματα σχεδίασης και λειτουργίας που συναρτώνται με τον κίνδυνο ανατροπής ενός πλοίου. Η εισαγωγή των βασικών εννοιών της στατικής και δυναμικής ευστάθειας πλοίου πραγματοποιείται με το ιστορικό τους πλαίσιο. Καλύπτεται τόσο η θεωρητική σκοπιά, ξεκινώντας απ΄τη γενική θεώρηση της ευστάθειας δυναμικού συστήματος, όσο και η σκοπιά της επιστημονικής βάσης και ερμηνείας των κανονισμών. Αναλύονται οι θεμελιώδεις μηχανισμοί, βάσει της δυναμικής του θεωρουμένου συστήματος, που μπορούν να οδηγήσουν ένα πλοίο το οποίο λειτουργεί εν μέσω υψηλών κυματισμών σε μεγάλες γωνίες εγκάρσιας κλίσης ή ακόμα και σε ανατροπή. Αναλύεται η παραμετρική αστάθεια, η αυθεντική απώλεια ευστάθειας, ο μη γραμμικός συντονισμός σε εγκάρσιους κυματισμούς και η λεγόμενη αστάθεια broaching-to. Προτείνονται σχεδιαστικές και λειτουργικές επιλογές για την αποφυγή της αστάθειας. Αναλύεται με κριτική σκοπιά το λεγόμενο "κριτήριο καιρού" που αποτελεί το βασικό κριτήριο ευστάθειας που εφαρμόζεται στην πράξη. Μελετώνται, τόσο η ευστάθεια του πλοίου στην άθικτη μορφή του όσο και μετά από βλάβη και αναλύεται η εφαρμoγή πιθανοθεωρητικών μεθόδων για την εκτίμηση του επιτυγχανόμενου επιπέδου ασφαλείας.
1. Δυναμική ευστάθεια πλοίου: Εισαγωγή2. Ιστορική Ανασκόπηση3. Χαρακτηρισμός της στατικής ευστάθειας σε μικρές γωνίες κλίσης4. Μεταβολή κέντρου άντωσης και μετάκεντρου λόγω εγκάρσιας κλίσης5. Στατική και δυναμική ευστάθεια για μεγάλες γωνίες κλίσης6. Μοντελοποίηση της επίδρασης του ανέμου7. Διασύνδεση με τη θεωρία ευστάθειας δυναμικών συστημάτων8. Διατοιχισμός σε εγκάρσιο αρμονικό κυματισμό9. Αστάθειες που σχετίζονται με μεταβολή του μοχλοβραχίονα επαναφοράς σε κυματισμό10. Η αστάθεια broaching-to σε ακολουθούντες σχηματισμούς11. Σύνοψη τρόπων ανατροπής και οδηγία ΙΜΟ για την αποφυγή τους κατά τη λειτουργία πλοίου σε περιβάλλον υψηλών κυματισμών12. Κανονισμοί ευστάθειας πλοίων13. Πιθανοτική μέθοδος εκτίμησης ευστάθειας πλοίου σε άθικτη κατάσταση14. Ευστάθεια μετά από βλάβη15. Επεξήγηση των βασικών αρχών του πιθανοτικού μοντέλου16. Ειδικά προβλήματα ευστάθειας
Keywords: Stability of ships; Ships -- Hydrodynamics; Κανονισμοί; Τρόποι ανατροπής; Αστάθεια; Ακραία συμπεριφορά δυναμικών συστημάτων; Πλοίο; Ασφάλεια; Διατοιχισμός; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ναυτική τεχνολογία -- Λειτουργία πλοίου; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ναυτική τεχνολογία -- Ναυτική υδροδυναμική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ναυτική τεχνολογία -- Σχεδίαση πλοίου; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μεταφορές και τεχνολογία μεταφορικών μέσων -- Ασφάλεια μεταφορών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ναυτική τεχνολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ναυτική τεχνολογία -- Αρχιτεκτονική πλοίου