Ιστορία δικαίου Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος - Παπαγιάννη, Ελευθερία; Χέλμης, Ανδρέας; Χατζάκης, Ιωάννης; Λιαρμακόπουλος, Αλέξανδρος; Καράμπελας, Δημήτρης; Δημοπούλου, Αθηνά; Αρναούτογλου, Ηλίας; Μπουρδάρα, Καλλιόπη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο προτεινόμενο εγχειρίδιο Ιστορίας του Δικαίου παρουσιάζεται η πορεία των βασικών θεσμών του δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου από την αρχαιότητα μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Προβάλλονται οι πηγές του δικαίου της κάθε περιόδου, οι μορφές της πολιτειακής οργάνωσης και οι μηχανισμοί απονομής της δικαιοσύνης, ενώ δίνονται στοιχεία για την οργάνωση της οικογένειας και τις περιουσιακές σχέσεις. Στην αρχαιότητα παράλληλα με τις ελληνικές έννομες τάξεις πόλεων και βασιλείων, η Ρώμη αναπτύσσει δίκαιο, το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση της νομικής επιστήμης. Το δίκαιο των ελληνικών πόλεων-κρατών διαδόθηκε μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην ελληνιστική ανατολή. Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση ελληνικό και ρωμαϊκό δίκαιο συναντώνται, ιδίως μετά την απονομή της ιδιότητας του ρωμαίου πολίτη σε όλους τους ελεύθερους κατοίκους της αυτοκρατορίας (212 μ.Χ.). Παράγοντες όπως η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, η επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην Ανατολή και ο χριστιανισμός επέδρασαν στο μετασχηματισμό του δικαίου σε βυζαντινό, δίκαιο το οποίο επιβίωσε ακόμη και στους αιώνες της Λατινοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Το νεοελληνικό κράτος θεσμοθετεί την εφαρμογή του βυζαντινού δικαίου, ενώ παράλληλα εισάγει και θεσμούς σύμφωνους με τις νέες κοινωνικές απαιτήσεις και ακολουθεί ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα εύληπτο εγχειρίδιο Ιστορίας του Δικαίου είναι λοιπόν αναγκαίο για τους φοιτητές της νομικής, οι οποίοι με τη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του δικαίου μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη λειτουργία σύγχρονων θεσμών. Ξεπερνά όμως τα όρια της κατάρτισης μίας ομάδας επαγγελματιών γιατί είναι χρήσιμο και σε φοιτητές άλλων κλάδων όπως της πολιτικής επιστήμης, της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας κ.α.. Σε όλους αυτούς τους τομείς προσφέρει ένα ερμηνευτικό εργαλείο για την κατανόηση των θεσμών και των νομικών πηγών, που αποτελούν αντικείμενο και των δικών τους μελετών
Keywords: Law -- History; Νοταριακές πράξεις; Δικαιοπρακτικά έγγραφα; Κοινοτικά δικαστήρια; Νομολογία; Αστικός κώδικας; Λατινοκρατία; Οθωμανική αυτοκρατορία; Πανδέκτες; Εκκλησιαστικά δικαστήρια; Αυτεξούσιοι-υπεξούσιοι; Χριστιανισμός; Ελεύθεροι πολίτες; Μέτοικοι; Πάροικοι; Δυνατοί και πένητες; Αυτοκρατορική ιδεολογία; Αυτοκράτορας; Εξάβιβλος Αρμενόπουλου; Βασιλικά; Νεαρές Ιουστινιανού; Εκλογή των Ισαύρων; Ιουστινιανός; Σύγλητος; Ήδικτα; Συμβάσεις; Διαθήκη; Υιοθεσία; Προίκα; Δουλεία; Γάμος; Ανθρωποκτονία; Κωνσταντινούπολη; Ρώμη; Σπάρτη; Αθήνα; Νομοθεσία; Νομοθέτες; Δικανικοί λόγοι; Αρχαία ελληνικά δίκαια; Ρωμαϊκό δίκαιο; Μεταβυζαντινό δίκαιο; Βυζαντινό δίκαιο; Νομική επιστήμη; Περιουσία; Κοινωνία; Οικογένεια; Απονομή δικαιοσύνης; Πολιτειακή οργάνωση; Νομικές πηγές; Νομικές επιστήμες -- Γενική θεωρία και μέθοδοι -- Ιστορία του δικαίου -- Ρωμαϊκό δίκαιο; Νομικές επιστήμες -- Γενική θεωρία και μέθοδοι -- Ιστορία του δικαίου -- Βυζαντινό δίκαιο; Νομικές επιστήμες -- Γενική θεωρία και μέθοδοι -- Ιστορία του δικαίου -- Αρχαίο ελληνικό δίκαιο; Νομικές επιστήμες -- Γενική θεωρία και μέθοδοι -- Ιστορία του δικαίου