Διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων - Λαλούμης, Δημήτριος; Κασσιανίδης, Παναγιώτης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο Τουρισμός είναι μία δραστηριότητα με σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς επιχειρηματικότητας όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Σήμερα υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός, τόσο ανάμεσα στις διάφορες ομοειδείς Τουριστικές επιχειρήσεις όσο και μεταξύ διαφόρων Τουριστικών περιοχών.Με βάση το σκεπτικό ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο της κάθε Τουριστικής Επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτήν, η επιστημονική «Διοίκηση του Προσωπικού των Τουριστικών Επιχειρήσεων», είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή τους μέσα σε μία αγορά που συνεχώς μεταβάλλεται.Η Διοίκηση είναι ένα πρόσφατα επιστημονικοποιημένο θέμα, που έχει ηλικία μόλις ενός αιώνα. Η σημασία της Διοίκησης του Προσωπικού είναι τεράστια, διότι έχει απεριόριστες πολιτικές προεκτάσεις, εμπεριέχει περιβαλλοντικά θέματα, είναι υπεύθυνη για τα οικονομικά αποτελέσματα και την μακροβιότητα των επιχειρήσεων και ασχολείται με θέματα που αφορούν την αμοιβή των εργαζομένων και κατά συνέπεια την ανθρώπινη ευημερία. Πέρα από την ιστορική προσέγγιση του θέματος και την ανάλυση των βασικών εννοιών που αφορούν στη Διοίκηση, γίνεται προσπάθεια να εντοπισθούν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι Τουριστικές Επιχειρήσεις και εξετάζεται ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι ιδιαιτερότητες αυτές στο κατά περίπτωση Διοικητικό έργο.Το παρόν αποβλέπει στο να εξυπηρετήσει τη σπουδή της Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων των Τουριστικών Επιχειρήσεων με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις, ώστε να συμβάλλει στην πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησης και να βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του διαρκώς αυξανομένου ταξιδιωτικού κοινού και των πολλαπλών τουριστικών απαιτήσεων.
1. Διοίκηση προσωπικού Τουριστικών επιχειρήσεων 2. Ιδιαιτερότητες των σύγχρονων επιχειρήσεων 3. Βασικές έννοιες σχετικά με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού 4. Oργανωσιακές σχέσεις 5. Η παραγωγικότητα της εργασίας 6. Η Υπηρεσία Προσωπικού στις Τουριστικές Επιχειρήσεις 7. Ο προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού στις τουριστικές επιχειρήσεις 8. Αξιολόγηση έργου προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων 9. Η σημασία της εργασίας στην ποιότητα ζωής 10. Στελέχωση 11. Εκπαίδευση Προσωπικού στις Τουριστικές Επιχειρήσεις 12. Η δυναμική της ιεραρχίας 13. Αξιολόγηση θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο
Keywords: Hospitality industry -- Personnel management; Τουριστική επιχείρηση; Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων; Διοίκηση επιχειρήσεων; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Οικονομικά του προσωπικού