Μέθοδοι, εφαρμογές και εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού Από τη θεωρία στην πράξη - Σιόλας, Άγγελος; Βάσση, Αυγή; Βλαστός, Θάνος; Κυριακίδης, Χαράλαμπος; Σίτη, Μαρία; Μπακογιάννης, Ευθύμιος; Σαπουντζάκη, Καλλιόπη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό θα απευθύνεται πρωτίστως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ που διδάσκονται θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού. Στόχος του βιβλίου είναι να περιγράψει με τρόπο πλήρη και διαδραστικό τις μεθόδους και τα εργαλεία που απαιτούνται για το σχεδιασμό μίας πόλης. Θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο, τρόπον τινά, το οποίο ο αναγνώστης θα χρησιμοποιεί για να κατανοεί το σχεδιασμό του χώρου, τα διάφορα επίπεδα του σχεδιασμού, τις διαδικασίες και τα στάδια εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Πολεοδομική Μελέτη, Πράξη Εφαρμογής κ.α.), τους εκάστοτε φορείς που εμπλέκονται καθώς και τις αρμοδιότητες τους. Γίνεται εκτενής αναφορά και ανάλυση του θεσμικού πλαισίου που απαιτείται για την υλοποίηση της κάθε πράξης ενώ παρατίθεται και συνοπτικό ιστορικό πλαίσιο με τις κύριες νομοθετικές ρυθμίσεις που διαμόρφωσαν τον ελληνικό αστικό και περιαστικό χώρο. Παράλληλα εξετάζονται διάφοροι θεωρητικοί και πρακτικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό (κοινωνικό- οικονομικά στοιχεία, δημογραφία, μορφολογία εδάφους, κλίμα κ.α.).
1. Εισαγωγή 2. Bασικές Έννοιες και ορισμοί 3. Παραδείγματα αστικού σχεδιασμού από την ιστορία. 4. Επίπεδα και κλίμακες σχεδιασμού. 5. Εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού.6. Διαδικασίες,φορείς και αρμοδιότητες στον πολεοδομικό σχεδιασμό 7. Μέθοδοι πολεοδομικού σχεδιασμού. 8. Πολεοδομικός σχεδιασμός και περιβάλλον 9. Πολεοδομικός σχεδιασμός και μεταφορές 10. Συμμετοχικός σχεδιασμός και άλλες μορφές εναλλακτικού σχεδιασμού 11. Βιβλιογραφία
Υπάρχουν πέντε συνσυγγραφείς.
Keywords: City planning; Χρήσεις γης; Επίπεδα σχεδιασμού; Ανάπλαση; Πολεοδομική μελέτη; Πράξη εφαρμογής; Σχέδιο πόλης; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χωροταξία/περιφερειακός σχεδιασμός- Πολεοδομία/αστικός σχεδιασμός -- Εργαλεία και φορείς του σχεδιασμού; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού