Θεωρία και μέθοδοι συμμετοχικού σχεδιασμού - . Στρατηγέα, Αναστασία (Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα Κάλλιπος, 2015)
Η αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο της συμμετοχής του κοινού και των ομάδων ενδιαφερόντων (stakeholders) για την επιδίωξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διαχείριση των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων, αντανακλά την πεποίθηση ότι οι συμμετέχοντες μπορούν, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να αποτελέσουν ‘φορείς αλλαγής’ προς την κατεύθυνση της επίλυσης των σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας. Η προσέγγιση του συμμετοχικού σχεδιασμού σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, υπό το φως των ραγδαίων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων και συνδέεται στενά με μία σειρά από αιτήματα της κοινωνίας σε σχέση με τη διαχείριση των πόρων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν κυρίως σε θέματα διαφάνειας, δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων, νομιμοποίησης και εγκυρότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται. Το παρόν σύγραμμα επιχειρεί να προσφέρει το εκπαιδευτικό υλικό που απαιτείται για μία πρώτη προσέγγιση στη διδασκαλία των ζητημάτων που αφορούν στις συμμετοχικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό του χώρου σε ένα φάσμα επιστημονικών αντικειμένων. Στόχος του είναι να θέσει τις απαιτούμενες βάσεις, τόσο από θεωρητική όσο και από μεθοδολογική σκοπιά, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και να καταστήσει αυτούς φορείς αλλαγής των σύγχρονων προσεγγίσεων στα θέματα του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να εκπαιδεύσει αυτούς σε μία νέα θεώρηση στο ρόλο τους ως ενεργών και υπεύθυνων πολιτών, ‘πυρήνων’ για την ανάπτυξη της συμμετοχικής κουλτούρας στην Ελληνική κοινωνία. Τέλος, φιλοδοξεί να δώσει σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα του συμμετοχικού σχεδιασμού (φορείς λήψης αποφάσεων, επαγγελματίες μηχανικούς, κ.λπ.) έναν ‘οδηγό’ για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών και της χρησιμότητας των συμμετοχικών προσεγγίσεων, που μπορούν να αξιοποηθούν σε ένα φάσμα προβλημάτων και διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα.