Υπολογιστική κρυπτογραφία - Ζάχος, Ευστάθιος; Παγουρτζής, Αριστείδης; Γροντάς, Παναγιώτης; Πουλάκης, Δημήτριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αποσκοπεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στις θεμελιώδεις έννοιες και τεχνικές της κρυπτογραφίας, με έμφαση στην αλγοριθμική και υπολογιστική διάστασή τους. Τα περιεχόμενα συνοπτικά: - Εισαγωγή σε βασικές έννοιες αλγορίθμων και πολυπλοκότητας: ανάλυση αλγορίθμων, αποδοτικότητα, πολυωνυμικός χρόνος, πιθανοτικοί αλγόριθμοι, κλάσεις πολυπλοκότητας. - Στοιχεία θεωρίας αριθμών και θεωρίας ομάδων: αριθμητική modulo, ομάδες, δακτύλιοι, σώματα, Κινέζικο Θεώρημα Υπολοίπων, Θεωρήματα Fermat, Euler, Lagrange, πρωταρχικές ρίζες, συνάρτηση φ του Euler, τετραγωνικά υπόλοιπα, σύμβολα Legendre και Jacobi.- Υπολογιστική πολυπλοκότητα και αλγόριθμοι για βασικά αριθμοθεωρητικά προβλημάτων: επαναλαμβανόμενος τετραγωνισμός, Ευκλείδειος, επεκτεταμένος Ευκλείδειος, υπολογισμός συμβόλου Jacobi, ρίζες modulo n, έλεγχοι πρώτων αριθμών (Fermat, Solovay-Strassen, Miller-Rabin, αλγόριθμος AKS), παραγοντοποίηση (μέθοδος ρ, μέθοδος Dixon), διακριτός λογάριθμος (Shanks, Pohling-Hellman, index-calculus). - Συμμετρικά κρυπτοσυστήματα: πακέτου (DES, AES), ροής (stream ciphers). Τρόποι λειτουργίας. Κρυπτοσυστήματα δημοσίου κλειδιού: RSA, ElGamal. Ανταλλαγή κλειδιού Diffie-Hellman.- Σχήματα ψηφιακών υπογραφών (RSA, DSS), υπογραφές ειδικού σκοπού (μιας χρήσης, τυφλές, αδιαμφισβήτητες).- Κρυπτογραφικά πρωτόκολλα (διαμοιρασμού μυστικού, ρίψης νομίσματος, ανταλλαγής κλειδιού). - Αποδείξεις ασφάλειας βασισμένες σε γενικά παραδεκτές υποθέσεις υπολογιστικής δυσκολίας, μοντέλα ασφάλειας (KPA, CPA, CCA, IND-CPA, IND-CCA), κρυπτογραφικές αναγωγές.- Συναρτήσεις σύνοψης (hash functions) και συναρτήσεις μονής κατεύθυνσης. Ψευδοτυχαιότητα. - Αποδείξεις μηδενικής γνώσης. Πρωτόκολλα ταυτοποίησης.- Προηγμένα θέματα: κβαντική και μετα-κβαντική κρυπτογραφία, ελλειπτικές καμπύλες, σύνθεση πρωτοκόλλων, διγραμμικές απεικονίσεις, κρυπτογραφία με lattices.
Keywords: Cryptography; Number Theory -- Computational number theory -- Computational number theory; Ασφάλεια δικτύων; Ασφάλεια πληροφοριών; Κρυπτογραφικά πρωτόκολλα; Κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού; Συμμετρική κρυπτογραφία; Υπολογιστική πολυπλοκότητα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Ψηφιακές επικοινωνίες; Φυσική -- Διαθεματικές περιοχές της φυσικής και συναφείς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας -- Άλλες περιοχές εφαρμοσμένης και διαθεματικής φυσικής -- Θεωρία της πληροφορίας και της επικοινωνίας; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα; Μαθηματικά -- Θεωρία αριθμών -- Υπολογιστική θεωρία αριθμών; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών -- Κρυπτογραφία