Οργανομεταλλική-καταλυτική χημεία - Δημάδης, Κωνσταντίνος; Κοκολάκης, Αντώνιος; Μήλιος, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το ηλεκτρονικό βιβλίο «ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗ-ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Χημείας, Βιολογίας και Φαρμακευτικής, καθώς η Οργανομεταλλική Χημεία είναι μια διεπιστημονική επιστήμη που συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία , ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, προς όλους τους τομείς της βιομηχανίας που σχετίζονται από τον τομέα παραγωγής χημικών προϊόντων (π.χ. πολυμερών) έως τον τομέα της υγείας. Οι οργανομεταλλικές αντιδράσεις και οι καταλυτικοί κύκλοι αποτελούν χρήσιμο εργαλείο τόσο για επιστήμονες που κινούνται χρόνια στον χώρο της Οργανικής και Ανόργανης Χημείας και επιζητούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του με νέες αντιδράσεις, όσο και για αναγνώστες που κάνουν την πρώτη τους επαφή με το χώρο των οργανομεταλλικών αντιδραστηρίων. Συνοπτικά οι θεματικές ενότητες οι οποίες αναλύονται περιλαμβάνουν τα στοιχεία: - δομή οργανομεταλλικών ενώσεων - η φύση των δεσμών των υποκαταστατών που υπάρχουν στα οργανομεταλλικά αντιδραστήρια - η παρασκευή οργανομεταλλικών αντιδραστηρίων και η συμμετοχή ως καταλύτες ή ως επιλεκτικά αντιδραστήρια σε αντιδράσεις Οργανικής και Ανόργανης Χημείας - μηχανιστικά μονοπάτια οργανομεταλλικών αντιδράσεων (κυρίες αντιδράσεις οξειδωτικής προσθήκης αναγωγικής απόσπασης, αποσπάσεων υδριδίου κ.α.) - πολυμερισμός οργανικών ενώσεων με ολεφινική μετάθεση από οργανομεταλλικούς καταλύτες (Schrock και Grubbs) και αντιδράσεις σχηματισμού δεσμών C-C καταλυόμενες από μεταβατικά μέταλλα (αντιδράσεις Stille, Suzuki, Heck, Negishi Sonogashira, Tsuji-Trost κ.α.). - Ομογενής (σύνθεση ακεταλδεΰδης κατά Wacker-Smidt, καταλυτική υδρογόνωση Wilkinson, οξικού οξέος κατά Monsanto κ.α.) και Ετερογενής κατάλυση (σύνθεση πολυαιθυλενίου με καταλύτες Ziegler-Natta)
Keywords: Organometallic chemistry; Καταλύτες Γκραμπς; Καταλυτικοί κύκλοι; Στερεοειδική οργανική σύνθεση; Ομογενής κατάλυση; Π-υποκαταστάτες; Μηχανισμοί αντιδράσεων οργανομεταλλικών αντιδραστηρίων; Αντιδράσεις καταλυόμενες από μέταλλα; Οργανομεταλλικά αντιδραστήρια; Συνθετικές μέθοδοι; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Κατάλυση -- Ετερογενής κατάλυση; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Κατάλυση -- Ομογενής κατάλυση; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Σύμπλοκες ενώσεις/ενώσεις συναρμογής; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Στοιχεία μεταπτώσεως; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Κατάλυση; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Οργανομεταλλική χημεία; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Δομή ανόργανων ενώσεων; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία