Ναυτιλία και περιβάλλον Μελέτη των αλληλεπιδράσεων της ναυτιλίας με το θαλάσσιο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον - Κοτρίκλα, Άννα-Μαρία.; Τσελέντης, Βασίλειος Στέλλιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η μελέτη των επιπτώσεων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Δίδεται έμφαση σε θέματα πολιτικής και διαχείρισης για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Η διαπραγμάτευση των ανωτέρω θεμάτων αναπτύσσεται σε οκτώ κεφάλαια. Γενικά, τα κεφάλαια περιέχουν στοιχεία (πηγές, τύχη, επιπτώσεις) για τους ρύπους που εισέρχονται στο περιβάλλον από τη ναυτιλία. Αναπτύσσεται το πλαίσιο πολιτικής και διαχείρισης για την προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στο έργο του ΙΜΟ και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται αναφορά σε ώριμες ή νέες τεχνολογίες και λειτουργικά μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης. Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται ερωτήσεις κατανόησης ώστε να ελέγχεται από το φοιτητή η κατανόηση του θέματος. Επίσης κάθε κεφάλαιο περιέχει έναν αριθμό πηγών μέσω των οποίων ο φοιτητής μπορεί να εμβαθύνει στο αντικείμενο.Στόχος του βιβλίου είναι να αποκτήσει ο φοιτητής μια ολοκληρωμένη γνώση των επιπτώσεων της ναυτιλίας στο περιβάλλον και των υφιστάμενων τεχνολογιών και κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα είναι σε θέση να ανακαλέσει και να χρησιμοποιήσει στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή του πορεία.
1. Περιβαλλοντική πολιτική 2. Ρύπανση από υδρογονάνθρακες πετρελαίου 3. Παραρτήματα ι-v της διεθνούς σύμβαση για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης απο τα πλοία (marpol 73/78) 4. Ρύπανση από υφαλοχρώματα 5. Διαχείριση θαλασσιού έρματος 6. Ατμοσφαιρική ρύπανση από τη ναυτιλία 7. Περιβαλλοντική διαχείριση λιμένων 8. Η διάλυση των πλοίων
Keywords: Shipping -- Environmental aspects; Διάλυση πλοίων; Υφαλοχρώματα; Πετρελαιοκηλίδες; Θαλάσσιο έρμα; Περιβαλλοντική διαχείριση; Ναυτιλία; Περιβαλλοντική πολιτική; Κοινωνιολογία -- Κοινωνική ανάπτυξη -- Άνθρωπος/Εργασία/Περιβάλλον; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μεταφορές και τεχνολογία μεταφορικών μέσων -- Ναυτικές μεταφορές και έλεγχος ναυσιπλοΐας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Ατμοσφαιρική ρύπανση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Τεχνολογία προστασίας περιβάλλοντος; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία περιβάλλοντος -- Θαλάσσια ρύπανση/Ρύπανση θαλασσών; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία περιβάλλοντος -- Φαινόμενο θερμοκηπίου; Πολιτκές επιστήμες -- Τομείς (της) πολιτικής -- Περιβαλλοντική πολιτική