Σπουδές φύλου και λογοτεχνία - Σηφάκη, Ευγενία-Μυρτώ.; Βασιλειάδης, Βασίλειος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα Σπουδές φύλου και λογοτεχνία θα συνδυάζει την εισαγωγή στις θεωρίες φύλου (ως απόρροια της φεμινιστικής κριτικής) με συστηματική κριτική ανάλυση λογοτεχνικών και ποιητικών κειμένων. Έτσι οι διαφορετικές τάσεις της θεωρίας θα εφαρμόζονται, και κατά συνέπεια θα δοκιμάζονται και θα «ελέγχονται», μέσα από τη διαδικασία της ανάγνωσης της λογοτεχνίας. Το σύγγραμμα φιλοδοξεί να έχει πρώτα ιστορικό χαρακτήρα, να εξετάσει, δηλαδή, λογοτεχνικά παραδείγματα από παλαιότερους αιώνες και εποχές, αλλά να αφιερώσει και χώρο για τις εξελίξεις στην λογοτεχνική και πολιτισμική παραγωγή του 21ου αιώνα. Η ιστορία των θεωριών φύλου θα παρουσιαστεί με τρόπο κατάλληλο για το φοιτητικό κοινό και από την προοπτική των περισσότερο πρόσφατων θεωρητικών επεξεργασιών, όπως η αντίληψη για την διαμόρφωση του έμφυλου υποκειμένου ως διαδικασία «παραστασιακής επιτέλεσης». Παράλληλα, θα συζητηθούν σύγχρονες αντιλήψεις και συμπεριφορές, όπως ο «μετα-φεμινισμός» στον δυτικό κόσμο και ο ισλαμικός φεμινισμός παγκόσμια. Γενικά οι εξελίξεις στον 21ο αιώνα (παγκοσμιοποίηση, μετανάστευση, κυριαρχία του διαδικτύου, κλπ.) θα δώσουν ένα νέο πλαίσιο για την διερεύνηση των θεωρητικών εξελίξεων στον χώρο των σπουδών φύλου.
ΕισαγωγήΚεφάλαιο 1: Φεμινισμός και φεμινιστική κριτική τον 18ο και 19ο αιώναΚεφάλαιο 2: Φεμινισμός και μοντερνισμός. Οι εμβληματικές Βιρτζίνια Γουλφ και Σιμόν ντε ΜπωβουάρΚεφάλαιο 3: Φεμινιστική θεωρία, κριτική και λογοτεχνία κατά τις δεκαετίες 1960-1980Κεφάλαιο 4: Φρόυντ, λογοτεχνία και φεμινιστική κριτικήΚεφάλαιο 5: Δομισμός, μεταδομισμός και σπουδές φύλουΚεφάλαιο 6: Αντί επιλόγου. Φεμινισμός, μεταφεμινισμός, ή τρίτο "κύμα"
Keywords: Sexism and literature; Gender studies; Λογοτεχνία και φύλο; Φεμινιστική κριτική; Θεωρία λογοτεχνίας; Φεμινιστική θεωρία; Τέχνες και γράμματα -- Τέχνες του θεάματος; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία -- Λογοτεχνία