Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τεχνολογίας - Πάγκαλος, Παναγιώτης; Τεντοκάλη, Ευαγγελία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο παρόν σύγγραμμα ο συγγραφέας επιδιώκει με μια νέα ανάγνωση να συμβάλλει στο πεδίο της ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής, εξετάζοντας ένα κρίσιμο ερώτημα για τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες: Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την τεχνολογία στην εποχή της ωρίμανσης του σύγχρονου καπιταλισμού, υπό το πρίσμα όχι μόνο των τεχνικών μέσων και υλικών, αλλά κυρίως των εκφραστικών εργαλείων και μεθόδων του «λόγου της τεχνικής» επί του δομημένου χώρου; Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η τεχνολογία εκτός από συνδετικός κρίκος της αρχιτεκτονικής με την παραγωγική διαδικασία, καθίσταται φορέας αρχιτεκτονικών θέσεων και εννοιών. Προς τούτο ο συγγραφέας, μέσω μιας διεπιστημονικής ματιάς, σαρώνει τα όμορα προς την αρχιτεκτονική πεδία της ιστορίας της τέχνης και της φιλοσοφίας και διαπερνά με ένα αόρατο νήμα τις διαδοχικές εξελίξεις και μεταλλάξεις της ιστορίας της τεχνολογίας, ως εξής: επιλέγει και ταξινομεί, βάσει της ημερομηνίας γέννησής τους, δεκατρείς αρχιτέκτονες, των οποίων το έργο περιστρέφεται γύρω από την αισθητική του Μοντερνισμού και αποτελεί αναμφισβήτητα το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και διαφόρων εκφάνσεων τεχνολογίας στον 20ό αιώνα.
1. Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τεχνολογίας: Εισαγωγή2. Zaha Hadid: η τεχνολογία της ουδετερότητας3. Rem Koolhaas: η τεχνολογία του μοντάζ4. Franco Purini: η τεχνολογία του σχεδίου5. Superstudio: η τεχνολογία της ουτοπίας6. Manfredo Tafuri: η τεχνολογία της ιστορίας7. Peter Eisenman: η τεχνολογία της αμφισημίας8. Aldo Rossi: η τεχνολογία της επανάληψης9. Frank Gehry: η τεχνολογία της μηχανικής10. Giuseppe Terragni: η τεχνολογία της δομής11. Le Corbusier: η τεχνολογία του κλασικού12. Ludwig Mies van der Rohe: η τεχνολογία της λεπτομέρειας13. Adolf Loos: η τεχνολογία της κάθαρσης14. Peter Behrens: η τεχνολογία της εργασίας
Keywords: Architecture and technology; Architecture -- History; Θεωρία αρχιτεκτονικής; Ιστορία αρχιτεκτονικής; Πόλεις; Επικοινωνία; Παραγωγή βοηθούμενη απο υπολογιστή; Κατασκευές; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Τεχνολογία και κατασκευή κτηρίων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Ρυθμολογία, μορφολογία και τυπολογία των κτηρίων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας; Τέχνες και γράμματα -- Εικαστικές τέχνες -- Αρχιτεκτονική