Σχέση ιατρού-ασθενή Οδηγίες για μία αποτελεσματική επικοινωνία. Για φοιτητές ιατρικής και ειδικευόμενους ιατρούς στη γενική / οικογενειακή / ιατρική - Λιονής, Χρήστος; Ραζής, Νικόλαος; Μαρκάκη, Αδελαΐς; Γεωργιάννος, Νικόλαος; Ασπράκη, Γαβριέλλα; Αλεξιάδης, Αριστείδης-Δημήτρης; Πιτέλου, Ελένη; Ιατράκη, Ελίζα; Τατσιώνη, Αθηνά (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει συμπεριλάβει, από της ίδρυσής του ανάμεσα στα κατ' επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα του Α' εξαμήνου το μάθημα Σχέση Ιατρού-Ασθενούς. Οι σελίδες που ακολουθούν αντιστοιχούν στις παραδόσεις του μαθήματος αυτού που διδάχθηκαν στην περίοδο 1991–2014. Η παρούσα προσπάθεια βασιζεται στις σημειώσεις των παραδόσεων ώστε να μορφοποιηθούν σε θεματικές ενότητες και να μετατραπούν σε γραπτό λόγο. Οι δυσκολίες της προσπάθειας αυτής υπήρξαν πολλές, με πιο σημαντική την απουσία ελληνικής βιβλιογραφίας αλλά και συστηματικής έρευνας στη χώρα μας για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ακόμα, δεν αγνοείται το γεγονός ότι η ανάλυση της σχέσης ιατρού-ασθενούς απαιτεί διεπιστημονική και διατομεακή προσέγγιση που σήμερα δεσπόζει στην προπτυχιακή διδασκαλία στις σχολές επιστημών υγείας στη σύγχρονη Ευρώπη. Είναι γνωστό στον υπογράφοντα ότι η ανάπτυξη του θέματος που αφορά τη σχέση ιατρού-ασθενούς δεν είναι πλήρης, αφού σημαντικές θεματικές ενότητες όπως: ο απαιτητικός, ο νευρωτικός και γενικά o ψυχιατρικός άρρωστος, η παρακολούθηση του αρρώστου μετά την επίσκεψη στο ιατρείο, ο άρρωστος στο νοσοκομείο. Στην προετοιμασία των σημειώσεων έχουν βοηθήσει αρκετά οι συνεργάτες κ. Χ. Ψαρουδάκη, η πρώην γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής κ. Μ. Ανδριανάκη και η ερευνήτρια-Ιατρός Γενικής Ιατρικής κ. Φ. Αναστασίου. Στη προετοιμασία των σημειώσεων έχουν βοηθήσει στη συγγραφή επί μέρους κεφαλαίων επίσης, η συνεργάτιδα της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής κ. Ε. Πιτέλου αλλά και ηκ. Γ. Ασπράκη, Ανθρωπολόγο, ο κ. Ν. Γεωργιάννο, Ιατρό Γενικής Ιατρικής, η κ. Ε. Ιατράκη, Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο. ο στόχος του Πανεπιστημιακού αυτού μαθήματος είναι να βοηθήσει το νεαρό ιατρό να καταλάβει τις στάσεις και τη συμπεριφορά του αρρώστου του, προκειμένου να τον καταστήσει ικανό μιας επιτυχημένης σχέσης. Η παρούσα εκδοσή θα χρησιμοποιηθεί ως το κύριο εκπαιδευτικό σύγγραμα για τις ανάγκες του μαθήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης
Keywords: Physician - patient relations; Therapy; Σχέση ιατρού-ασθενούς; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Κλινική ιατρική