Εισαγωγή στο RDA Ένας πρακτικός οδηγός για καταλογογράφηση υλικού βιβλιοθηκών - Τόγια, Ασπασία; Χριστοδούλου, Γεώργιος; Καπιδάκης, Σαράντος 1964- (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό καταλογογράφησης υλικού βιβλιοθηκών σύμφωνα με το νέο πρότυπο RDA. Απευθύνεται σε φοιτητές βιβλιοθηκονομίας και επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να τους εισαγάγει στις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του νέου κώδικα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ατομική κατάρτιση ή για διδασκαλία στα τμήματα βιβλιοθηκονομίας, σε σεμινάρια και παρουσιάσεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει:- Περιγραφή του νέου θεωρητικού πλαισίου του προτύπου καταλογογράφησης. - Ανάλυση των βημάτων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μίας βιβλιογραφικής εγγραφής για βιβλία, βίντεο και άλλες μορφές υλικού. - Οδηγίες που βοηθούν τους βιβλιοθηκονόμους να διακρίνουν και να δημιουργήσουν καθιερωμένες εγγραφές ονομάτων, συλλογικών οργάνων, έργων και εκφράσεων. - Παραδείγματα και ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση όλων των παραπάνω.
1. Εισαγωγή στην καταλογογράφηση2. Βιβλιογραφικά στοιχεία και σημεία πρόσβασης3. Τα εννοιολογικά μοντέλα FRBR και FRAD4. Περιεχόμενο και δομή του RDA5. Εφαρμογή του RDA6. Σημεία πρόσβασης και εγγραφές καθιερωμένου τύπου
Keywords: Resource description and access; Λειτουρικα προαπαιτούμενα βιβιογραφικων έγγραφων; Περιγραφή και πρόσβαση πηγών; Βιβλιογραφική εγγραφή; Μεταδεδομένα; Καταλογογράφηση; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Διαχείριση πηγών πληροφόρησης; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Βιβλιοθηκονομία και αρχειονομία