Βασικές αρχές εντατικής θεραπείας Εντατική θεραπεία - Κουτσούκου, Αντωνία; Ρωμανού, Βασιλική; Κυριακοπούλου, Μάγδα; Αυγεροπούλου, Σταυρίνα; Ντάγανου, Μαρία; Ποντίκης, Κωνσταντίνος; Ροβίνα, Νικολέττα; Βασιλειάδης, Ιωάννης; Μανιάτης, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το υπό επεξεργασία συγγραφικό πόνημα θα περιέχει βασικές αρχές φυσιολογίας/παθοφυσιολογίας που αφορούν στην υποκείμενη παθολογία των βαρέως πασχόντων ασθενών της ΜΕΘ, περιγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της νόσου ή της νοσηρής κατάστασης που οδηγεί σε αδυναμία του οργανισμού να υποστηρίξει τις ζωτικές του λειτουργίες καθώς και τους τρόπους που χρησιμοποιούνται από τους ιατρούς, σε σχέση και με τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, για να αναστρέψουν αυτήν την προϊόντως καταστροφική διαταραχή. Επίσης θα περιγραφούν τα πλέον σημαντικά αλλά και συχνά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιατρός στη ΜΕΘ, με τρόπο ώστε το βιβλίο να μην αποτελεί ένα ακόμη σύγγραμμα που θα καλύπτει το σύνολο σχεδόν των παθολογικών ή/και χειρουργικών διαταραχών που θα μπορούσε να οδηγήσουν τον ασθενή στην κατάρρευση και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Από εμπειρία, τέτοιου είδους συγγράμματα απευθύνονται κυρίως σε ιατρούς και όχι σε προπτυχιακούς εκπαιδευόμενους, με συνέπεια ο όγκος και πιθανά η δυσκολία κατανόησης και εμπέδωσης του πολύ μεγάλου πλήθους των πληροφοριών να κουράζουν αλλά και να απογοητεύουν, ίσως, τους φοιτητές.
Keywords: Intensive care; Critical ill patients; Βαρέως πάσχοντες; Σήψη; Μηχανικός αερισμός; Αναπνευστική ανεπάρκεια; Αιμοδυναμική αστάθεια; Επιστήμες υγείας