Ψηφιακές Επικοινωνίες Συνοπτική Θεωρία και Εργαστήριο - Μήτρου, Νικόλαος; Καραμπογιάς, Σεραφείμ (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα καλύπτει την ύλη ενός πρώτου, εξαμηνιαίου μαθήματος στις ψηφιακές επικοινωνίες, με δύο βασικά θεματικά πεδία: τις ψηφιακές διαμορφώσεις (ASK, PSK, QAM, FSK, MSK, OFDM) και την κωδικοποίηση διαύλου (γραμμικούς τμηματικούς κώδικες). Για καθένα από τα θέματα που πραγματεύεται παρουσιάζεται συνοπτική θεωρία καθώς και επεξεργασμένα παραδείγματα εξομοίωσης στην πλατφόρμα MATLAB, τα οποία αποτελούν τη βάση της εργαστηριακής εξάσκησης των φοιτητών. Στο παράρτημα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για την εξοικείωση του σπουδαστή με τα εργαλεία MATLAB.
1. Η Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος στις Τηλεπικοινωνίες 2. Εξομοίωση – Ψηφιακή Υλοποίηση Αναλογικών Διαμορφώσεων 3. Βέλτιστη ψηφιακή αναγνώριση – Προσαρμοσμένα φίλτρα 4. Φασματικά χαρακτηριστικά ψηφιακών κυματομορφών – Μορφοποίηση με φίλτρα Nyquist 5. Ψηφιακή Διαμόρφωση QAM και PSK 6. Ψηφιακή διαμόρφωση FSK και MSK 7. Απόδοση διαύλου – Θεωρητικά όρια και πρακτικές προσεγγίσεις – Σύγκριση συστημάτων διαμόρφωσης 8. Ειδικά θέματα και παραδείγματα σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής επικοινωνίας – OFDM 9. Κωδικοποίηση Διαύλου Μέρος Ι: Τμηματικοί Κώδικες 10. Εισαγωγή στο MATLAB
Keywords: Digital communications; Κωδικοποίηση δίαυλου; Φίλτρα μορφοποίησης; Προσαρμοσμένα φίλτρα; Ψηφιακή διαμόρφωση; Κυκλικοί κώδικες; Τμηματικοί κώδικες