Ψηφιακή εθνογραφία - Παπαηλία, Πηνελόπη; Πετρίδης, Πέτρος; Μπουμπάρης, Νίκος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα αποτελεί εισαγωγή στην Ψηφιακή Εθνογραφία, ένα νέο και υπό διαμόρφωση επιστημονικό πεδίο. Σκοπός του βιβλίου είναι η διερεύνηση των πολιτισμικών και κοινωνικών διαστάσεων των ψηφιακών μέσων και, γενικότερα, η ανάπτυξη νέων θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων για την αποτίμηση των πολιτισμικών, πολιτικών και οικονομικών μετασχηματισμών που συνδέονται με τη μαζικοποίηση των διαδικτυακών τεχνολογιών. Το σύγγραμμα επεκτείνει κλασικές ανθρωπολογικές προβληματικές σχετικά με την υποκειμενικότητα, την ταυτότητα, την ανταλλαγή, τη συσχετικότητα, τους κοινωνικούς άξονες ανισότητας και αποκλεισμού, την εμπειρία του χρόνου και του χώρου, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και έκφραση κ.ά για την κατανόηση της ψηφιακής συνθήκης. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει και αναθεωρεί τις προσεγγίσεις αυτές με θεωρητικά εργαλεία από τον χώρο των Σπουδών των Νέων Μέσων (New Media Studies). Το σύγγραμμα δεν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εθνογραφικής έρευνας (π.χ. «ανθρωπολογία του διαδικτύου»), αντίθετα φιλοδοξεί να προκαλέσει μια αναθεώρηση της ίδιας της εθνογραφικής μεθόδου που να ταιριάζει στη μετα-ανθρώπινη εποχή της βάσης δεδομένων. Βασικές θεματικές που αναπτύσσονται στο σύγγραμμα είναι οι εξής: τεχνοφοβία/τεχνολατρεία, τεχνο-ντετερμινισμός, online κοινότητες και διαδικτυακή δημόσια σφαίρα, ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, κοινωνικά μέσα, βάση δεδομένων ως πολιτισμικό τεχνούργημα, δυνητικοί κόσμοι, διαμοιρασμός και οικονομίες του διαδικτύου, διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, νέες εννοιολογήσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας (τα κοινά), τεχνολογίες δι’ εντοπισμού, γνωσιακές οικονομίες, συλλογική νοημοσύνη, πολιτική των δικτύων, νεανική διαδικτυακή κουλτούρα, νέες μορφές πολιτισμικής παραγωγής, ψηφιακή αφήγηση.
1. Ανθρωπολογία μπροστά στην οθόνη2. Μετά από το βιβλίο: Νέες επιστημολογίες, νέες υλικότητες 3. Από τον τεχνοφοβισμό στον τεχνοπολιτισμό4. Ανταλλαγή, διαμοιρασμός και οικονομίες του διαδικτύου5. Διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων
Keywords: Ethnology; Eθνογραφία; Κοινωνικά μέσα; Ποιοτικές μεθοδολογίες; Διαδίκτυο και κοινωνία; Ψηφιακός πολιτισμός