Εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και γραφή - Κουσούλης, Παναγιώτης; Σαρίσχουλη, Παναγιώτα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο βιβλίο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και γραφή. Προτίθεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη σχετική μελέτη. Βασίζεται στην πολυετή ερευνητική και διδακτική εμπειρία στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές αρχαιολογίας, γλωσσολογίας και φιλολογίας, καθώς και σε διδάσκοντες ή επαγγελματίες αρχαιολόγους και γλωσσολόγους που επιθυμούν να κατονήσουν σε βάθος μια από τις σημαντικότερες αρχαίες γλώσσες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.Mέσα από πρωτότυπες ιερογλυφικές επιγραφές παρουσιάζονται και αναλύονται θέματα που σχετίζονται με: - την ιστορική και γλωσσολογική εξέλιξη του αιγυπτιακού συστήματος γραφής από τα πρωτόγλυφα της προδυναστικής περιόδου στα ιερογλυφικά της φαραωνικής περιόδου και το κοπτικό αλφάβητο,- την ιστορία της αποκρυπτογράφησης,- τη σχέση των αιγυπτιακών με τις άλλες γλωσσικές υπο-ομάδες της Αφρο-ασιατικής οικογένειας,- τη μορφολογία και χρήση των ιερογλυφικών σημείων (ιδεογραμμάτων, φωνογραμμάτων, ταξογραμμάτων), - τα είδη γραφής (ιερογλυφική, ιερατική, κοπτική), - τις βασικές αρχές και τα ειδοποιά στοιχεία της γλώσσας, - τα συστατικά της βασιλικής και θεϊκής ονοματολογίας, - τις φόρμουλες αναθημάτων και ταφικών προσφορών.Περιλαμβάνονται, επίσης θεματικοί κατάλογοι ιερογλυφικών σημείων με τη μεταγραφή και τη σημασία τους, καθώς και μέθοδος σχεδιασμού και αποτύπωσής τους. Πρωτότυπες διαδραστικές ασκήσεις και εκπαιδευτικά κουίζ συμπληρώνουν τη θεματική της κάθε ενότητας.
1. Πρώιμα ιερογλυφικά και η γέννηση της γραφής στην αρχαία Νειλοχώρα 2. Ιερογλυφικά σημεία 3. Εισαγωγή στο όνομα και στην ονοματική δομή 4. Εισαγωγή στο ρήμα και στη ρηματική δομή 5. Η γλώσσα των νεκρών 6. Φαραωνική ονοματολογία
Keywords: Egyptian language -- Writing, Hieroglyphic; Αιγυπτιολογία; Γραμματική; Σύνταξη