Τα οικονομικά του επαγγελματικού αθλητισμού Οικονομική Ανάλυση των Επαγγελματικών Αθλητικών Ομάδων και Πρωταθλημάτων - Βλάσσης, Μηνάς; Κυρίκος, Δημήτριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς (κυρίως) φοιτητές Οικονομικών Επιστημών αλλά και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σκοπός του βιβλίου είναι είναι να κατανοήσουν οι αναγνώστες την μεθοδολογία προσέγγισης και τα εργαλεία ανάλυσης των οικονομικών του επαγγελματικού αθλητισμού, με έμφαση στην λειτουργία των επιχειρήσεων/συλλόγων και των αγορών/πρωταθλημάτων των ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.λ.π). Τα πλέον σημαντικά οικονομικά χαρακτηριστικά, που προσδίδουν στην βιομηχανία αυτή ιδιαίτερο χαρακτήρα και οδηγούν στην ανάγκη για εξειδίκευση του αντικειμένου, είναι: Πρώτον, ότι, κατ'αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες της μίας παραγωγικές διαδικασίες που συντελούνται από διαφορετικές επιχειρήσεις/συλλόγους, είναι απαραίτητες προκειμένου να προσφερθεί ένα (αθλητικό) προϊόν. Δεύτερον, ότι αν η αποτελεσματικότητα των παραγωγικών διαδικασιών των επιχειρήσεων/συλλόγων απέχει κατά πολύ, τότε το προϊόν (πρωτάθλημα) αυτό γίνεται λιγότερο ελκυστικό. Οι ιδιότητες αυτές προσδιορίζουν με τη σειρά τους ιδιαίτερα θεωρητικά ερωτήματα/προβλήματα προς επίλυση, και οδηγούν στην ανάγκη για διαφορετικές παρεμβάσεις/ρυθμίσεις στις αγορές αυτές συγκριτικά με τις υπόλοιπες (συμβατικές) αγορές.
Keywords: Professional sports -- Economic aspects; Επαγγελματικές αθλητικές ομάδες-επαγγελματικά πρωταθλήματα-ομαδικά αθλήματα; Οικονομικές επιστήμες -- Άλλα ειδικά θέματα; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική; Οικονομικές επιστήμες -- Εργασιακή και δημογραφική οικονομική; Οικονομικές επιστήμες -- Μικροοικονομική; Οικονομικές επιστήμες -- Βιομηχανική οργάνωση