Δασική βοτανική Αυτοφυή Δένδρα και Θάμνοι της Ελλάδας - Κοράκης, Γεώργιος; Κυριαζόπουλος, Απόστολος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο ΔΑΣΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ αποτελεί το κύριο σύγγραμμα του αντίστοιχου μαθήματος και απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας. Η ΔΑΣΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ είναι εφαρμοσμένος κλάδος της Δασολογικής επιστήμης και εξετάζει τα ξυλώδη φυτικά είδη των χερσαίων οικοσυστημάτων. Τα είδη αυτά, δέντρα και θάμνοι, παρουσιάζονται στο βιβλίο από συστηματική και διαχειριστική άποψη. Τα ξυλώδη είδη παρουσιάζονται σύμφωνα με την πρόσφατη συστηματική ταξινόμηση και επικαιροποιημένη ονοματολογία. Στο υλικό του βιβλίου περιλαμβάνεται:- Η περιγραφή των μορφολογικών χαρακτήρων και διαγνωστικών στοιχείων ταυτοποίησης και αναγνώρισης των ειδών με κείμενο και εικόνες.- Η γεωγραφική τους εξάπλωση στην Ελλάδα καθώς και η παγκόσμια κατανομή.- Οι βιολογικές τους απαιτήσεις και ο βιότοπος τους.- Το καθεστώς διατήρησης και προστασίας των ειδών, ειδικά σε σχέση με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία Natura 2000-"Περί Οικοτόπων"), τους διεθνείς καταλόγους προστατευόμενων ειδών, αλλά και την ελληνική νομοθεσία για την χλωρίδα.Το σύγγραμμα δομείται σε κεφάλαια που αντιστοιχούν σε γένη σπερματοφύτων. Περιλαμβάνει συνολικά 63 γένη. Μετά την εισαγωγή περιέχεται ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην περιγραφή και διάρθρωση της δασικής βλάστησης της Ελλάδας. Το βιβλίο περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό έγχρωμες εικόνες που απαιτούνται για την αναγνώριση των ειδών καθώς και εικόνες βιοτόπων. Το ποσοστό εικονογράφησης εκτιμάται, κατά προσέγγιση, σε 70% της συνολικής έκτασης του βιβλίου. Η χρήση του βιβλίου προορίζεται για - Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες, φοιτητές και σπουδαστές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών.- Επιστήμονες και επαγγελματίες του βιολογικού και γεωτεχνικού κλάδου, γραφεία περιβαλλοντικών μελετών.- Οικοξεναγούς, οικοπεριηγητές, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων, ορειβάτες, ερασιτέχνες βοτανικούς και φυσιοδίφες.
Προλογικό σημείωμαΕισαγωγικό σημείωμα1.Η χλωρίδα και η βλάστηση των δασών της Ελλάδας1.1 Η ελληνική χλωρίδα1.2 Η σύνθεση των δασών της Ελλάδας1.3 Η ταξινόμηση της δασικής βλάστησης1.4. Σημαντικά δασικά είδη2. Αυτοφυή δασικά δέντρα και θάμνοι της Ελλάδας2.1. Γένος Abies Miller2.2. Γένος Picea A. Dietr.2.3. Γένος Pinus Miller2.4. Γένος Cupressus L. 2.5. Γένος Juniperus L.2.6. Γένος Taxus L.2.7. Γένος Salix L.2.8. Γένος Populus L.2.9. Γένος Juglans L.2.10. Γένος Alnus Miller2.11. Γένος Betula L.2.12. Γένος Carpinus L.2.13. Γένος Ostrya Scop2.14. Γένος Corylus L.2.15. Γένος Fagus L.2.16. Γένος Castanea Miller2.17. Γένος Quercus L.2.18. Γένος Ulmus L.2.19. Γένος Celtis L.2.20. Γένος Zelkova Spach2.21. Γένος Clematis L.2.22. Γένος Laurus L.2.23. Γένος Liquidambar L.2.24. Γένος Platanus L.2.25. Γένος Rubus L.2.26. Γένος Rosa L.2.27. Γένος Pyrus L.2.28. Γένος Malus Miller2.29. Γένος Sorbus L.2.30. Γένος Crataegus L.2.31. Γένος Prunus L.2.32. Γένος Cercis L.2.33. Γένος Ceratonia L.2.34. Γένος Calicotome (Poir.) Link2.35. Γένος Spartium L.2.36. Γένος Colutea L.2.37. Γένος Hippocrepis L.2.38. Γένος Myrtus L.2.39. Γένος Rhus L.2.40. Γένος Cotinus Miller2.41. Γένος Pistacia L.2.42. Γένος Aesculus L.2.43. Γένος Acer L.2.44. Γένος Cornus L.2.45. Γένος Ilex L.2.46. Γένος Euonymus L.2.47. Γένος Paliurus Miller2.48. Γένος Rhamnus L.2.49. Γένος Buxus L.2.50. Γένος Cistus L.2.51. Γένος Tilia L.2.52. Γένος Erica L.2.53. Γένος Arbutus L.2.54. Γένος Nerium L.2.55. Γένος Sambucus L.2.56. Γένος Lonicera L.2.57. Γένος Jasminum L.2.58. Γένος Fraxinus L.2.59. Γένος Ligustrum L.2.60. Γένος Olea L.2.61. Γένος Phillyrea L.2.62. Γένος Vitex L.2.63. Γένος Phoenix L.3.Παράρτημα3.1. Διάταξη φύλλων3.2. Τύπος φύλλων3.3. Νεύρωση φύλλων3.4. Προσάρτηση φύλλων3.5. Σχήμα φύλλων3.6. Παρυφές φύλλων3.7. Κορυφή φύλλων3.8. Βάση φύλλων3.9. Ταξιανθίες3.10. Καρποί
Keywords: Plants -- Classification; Ελλάδα; Θάμνοι; Δέντρα; Δασική βλάστηση; Συστηματική φυτών; Δασική βοτανική; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Βοτανική/βιολογία φυτών; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Βοτανική/βιολογία φυτών -- Δασική βοτανική