Προχωρημένη ανόργανη χημεία - Όξενκιουν-Πετροπούλου, Μαρία; Μπεάζη-Κατσιώτη, Μαργαρίτα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η Προχωρημένη Ανόργανη Χημεία αποτελεί εμβάθυνση στην Ανόργανη Χημεία και περιλαμβάνει στοιχεία Φυσικοχημείας, Φυσικής, Επιστήμης των Υλικών, Θερμοδυναμικής, Χημείας Στερεάς Κατάστασης, Οργανομεταλλικής Χημείας και Σύγχρονες Φυσικές Μεθόδους Ανάλυσης για το χαρακτηρισμό συμβατικών και προηγμένων υλικών.Το παρόν σύγγραμμα «Προχωρημένη Ανόργανη Χημεία» περιέχει επιλεγμένες ομάδες του περιοδικού συστήματος που αφορούν στοιχεία και ενώσεις τους με τεχνολογικό ενδιαφέρον, όπως υδρίδια, βορίδια, καρβίδια, καρβονύλια, μη στοιχειομετρικά οξείδια, γάλλιο, λανθανίδες κ.ά. και διερευνά σε βάθος τη δομή τους, τις ιδιότητές τους, τις μεθόδους παρασκευής τους σε βιομηχανική κλίμακα και σε καθαρή μορφή και τις διάφορες χρήσεις τους σε σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.Περιέχει επίσης τις σύγχρονες εξελίξεις στη θεωρία των δεσμών και θέματα Χημείας Στερεάς Κατάστασης, όπως δεσμούς, ηλεκτρικές και μαγνητικές ιδιότητες στερεών και την αλληλεπίδραση της κρυσταλλικής και ηλεκτρονικής δομής στις ιδιότητές τους.Κεφάλαια όπως οι ημιαγωγοί και ιδιαίτερα οι υπεραγωγοί αναπτύσσονται εκτενώς, λόγω της μακρόχρονης ερευνητικής εμπειρίας της συγγραφέως στον τομέα αυτό.
Keywords: Chemistry, inorganic; Θεωρίες δεσμών για τα σύμπλοκα; Σπάνιες γαίες; Στοιχεία μεταπτώσεως; Οργανομεταλλική χημεία; Ηλεκτρικές και μαγνητικές ιδιότητες στερεών; Υπεραγωγοί; Ημιαγωγοί; Ηλεκτρονικές και μαγνητικές ιδιότητες μη-στοιχειομετρικών ενώσεων; Μη-στοιχειομετρικές ενώσεις; Αταξίες δομής; Διαγράμματα ELLINGHAM; Οξείδια; Γερμάνιο; Πυρίτιο; Καρβονύλια; Καρβίδια; Άνθρακας; Αλουμίνιο; Βορίδια; Βόριο; Υδρίδια; Εξέλιξη της ανόργανης χημείας; Χημεία/Γενική χημεία -- Φυσικοχημεία -- Θεωρητική χημεία -- Χημεία στερεάς κατάστασης; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία