Εντατική θεραπεία Αρχές και εξελίξεις - Νάκος, Γεώργιος; Τσαγκάρης, Ηρακλής; Τίγκας, Στυλιανός; Σταμάτη, Βασιλική; Παπαθανασίου, Αθανάσιος; Παπαθανάκος, Γεώργιος; Λαχανά, Αλεξάνδρα; Κωστάντη, Ελεονώρα; Κουλούρας, Βασίλειος; Κιτσάκος, Αθανάσιος; Καραχάλιου, Αγγελική; Αρμαγανίδης, Απόστολος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Tο συγκεκριμένο σύγγραμμα αφορά το monitoring και τις βασικές αρχές που διέπουν την αντιμετώπιση και την θεραπεία βαρέως πάσχοντων ασθενών. Το σύγγραμμα αρχικά αναφέρεται στο monitoring των συστημάτων, στις βασικές αρχές αντιμετώπισης και στη συνέχεια ασχολείται με πιο ειδικά θέματα σχετικά με τις βασικές θεραπευτικές και διαγνωστικές παρεμβάσεις στους ασθενείς όπως: η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η αιμοδυναμική παρέμβαση, η αντιμετώπιση της καταπληξίας και άλλες ειδικές επείγουσες καταστάσεις.
I. ΕισαγωγήΙΙ. Ιστορική Εξέλιξη της ΜΕΘΙΙΙ Οργάνωση λειτουργία και οικονομία στη ΜΕΘIV Evidence based medicine V Scoring systems στη ΜΕΘΜέροςΑ: Monitoring1. Monitoring γενικά2. Monitoring του αναπνευστικού συστήματος3. Ανταλλαγή αερίων4. Αιμοδυναμικό monitoring5. Απεικόνιση6. Ενδοκράνια Πίεση7. Ενδοκοιλιακή Πίεση8. Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας9. Διαταραχές ηλεκτρολυτώνΜέρος Β: Τεχνικές και μέθοδοι1. Καρδιοαναπνευστική ανακοπή και αναζωογόνηση2. Διαταραχές καρδιακού ρυθμού3. Προστασία και εξασφάλιση του αεραγωγού4. Μηχανική αναπνοή 5. Διατροφή βαρέως πασχόντων6. Καταστολή και αναλγησία στη ΜΕΘ7. Οξεία νεφρική ανεπάρκεια και αιμοδιάλυση8. Μετάγγιση αίματος9. Διαταραχές πήξηςΜέρος Γ: Νοσολογικά σύνδρομα1. Υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια2. Υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια3. ΔΔ shock4. Σήψη5. Λοιμώξεις στην ΜΕΘ6. Φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή και πνευμονική υπέρταση7. Οξέα Στεφανιαία επεισόδια8. Ενδοκρινικές διαταραχές σε βαρέως πάσχοντες9. Νευρολογικά θέματα στην ΜΕΘ10. Πολυτραυματίας11. Delirium12. Ethics
Keywords: Intensive care units; Critical ill patients; Παρακολούθηση; Επείγουσα αντιμετώπιση; Βαρέως πάσχοντες; Εντατική θεραπεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Εσωτερική ιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Κλινική ιατρική -- Θεραπευτική -- Ιατρική εντατικής θεραπείας; Εσωτερική ιατρική; Ιατρική εντατικής θεραπείας