Χημεία Στοιχεία γενικής οργανικής και βιολογικής χημείας - Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ; Ξαπλαντέρη, Μαρία; Βάκρος, Ιωάννης; Σαρηγιάννης Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο περιγραφεί βασικές αρχές Γενικής Χημείας, Οργανικής και Βιολογικής Χημείας που είναι απαραίτητες για τις Γεωργικές Επιστήμες. Όλες οι βασικές έννοιες παρατίθενται με τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς να εισέρχεται σε λεπτομέρειες καθώς απευθύνεται σε σπουδαστές Γεωπονικών Επιστημών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων για τους οποίους η γνώση βασικών αρχών Χημείας είναι απαραίτητη.Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συνοδεύεται από πολλά παραδείγματα που διευκολύνουν την κατανόηση των εννοιών καθώς και ασκήσεις (κλειστού τύπου, πολλαπλής επιλογής κ.ά.) που αποσκοπούν να αυτοαξιολογήσει ο αναγνώστης τον βαθμό κατανόηση της θεωρίας. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου που αποτελείται από έντεκα αυτοτελή κεφάλαια (κεφάλαια 1-11) παρατίθενται στοιχεία Γενικής Χημείας, όπως δομή του ατόμου, Περιοδικός Πίνακας, διαλύματα, κολλοειδή, οξέα βάσεις άλατα, pH οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις, χημική ισορροπία. Στο τέλος του πρώτου μέρους, στο 11ο κεφάλαιο, περιγράφονται επιλεγμένες ανόργανες ενώσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Γεωργικές Επιστήμες.Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται αρχές Οργανικής Χημείας. Αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους (12ο κεφάλαιο) περιγράφονται βασικά χαρακτηριστικά των οργανικών ενώσεων ώστε ο αναγνώστης σταδιακά να εξοικειωθεί με τις οργανικές ενώσεις. Στα επόμενα κεφάλαια (13ο-19ο) περιγράφονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των κυριότερων ομόλογων σειρών (υδρογονάνθρακες, αλκοόλες, φαινόλες, αλδεΰδες, κετόνες, καρβοξυλικά οξέα και παράγωγά τους, αμίνες). Το τρίτο μέρος του βιβλίου, κεφάλαια 20-24, αναφέρονται στα κυριότερα βιολογικά μόρια (υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες) και περιγράφονται οι βασικές χημικές ιδιότητές τους. Στο 23ο κεφάλαιο περιγράφονται τα ένζυμα και οι βασικές αρχές της λειτουργίας.Το τελευταίο κεφάλαιο του τρίτου μέρους (κεφάλαιο 24ο) περιγράφει συνοπτικά τις μεταβολικές οδούς που συμβαίνουν στους οργανισμούς και τις διεργασίες παραγωγής ενέργειας στους οργανισμούς.
1. Άτομα Ιόντα Μόρια 2. Ο Χημικός Δεσμός 3. Ονοματολογία Ανόργανων Χημικών Ενώσεων 4. Καταστάσεις της Ύλης: Αέρια, Υγρά και Στερεά 5. Διαλύματα 6. Οξέα Βάσεις Άλατα 7. Κολλοειδή 8. Χημικές Αντιδράσεις 9. Αντιδράσεις σε διαλύματα 10. Βασικές αρχές οξειδοαναγωγής 11. Χημεία μερικών στοιχείων και ενώσεων 12. Γενική θεώρηση οργανικών ενώσεων 13. Αλκάνια 14. Ακόρεστοι υδρογονάνθρακες 15. Αρωματικοί υδρογονάνθρακες 16. Αλκοόλες Φαινόλες Αιθέρες 17. Αλδεΰδες Κετόνες 18. Καρβοξυλικά οξέα και εστέρες καρβοξυλικών οξέων 19. Αμίνες 20. Υδατάνθρακες 21. Λιπίδια 22. Πρωτεΐνες 23. Ένζυμα 24. Μεταβολισμός- Παραγωγή ενέργειας
Keywords: Chemistry; Μεταβολισμός; Πρωτεϊνες; Λιπίδια; Υδατάνθρακες; Ονοματολογία οργανικών ενώσεων; Ομόλογες ενώσεις; Οργανικές ενώσεις; Οξειδωαναγωγή; Χημική ισορροπία; Χημικές αντιδράσεις; Κολλοειδή; Οξεοβασική συμπεριφορά; Διαλύματα; Κατάσταση της ύλης; Ονοματολογία; Χημικός δεσμός; Περιοδικός πίνακας; Δομή ατόμου; Χημεία/Γενική χημεία -- Ανόργανη χημεία -- Γεωργική χημεία