Χρηματοοικονομική λογιστική - Τουρνά-Γερμανού, Ελένη; Ασωνίτου, Σοφία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση και η μεγάλη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική επίδραση στην προσέγγιση των γνώσεων της Λογιστικής και στην άσκηση του Λογιστικού Επαγγέλματος. Το βιβλίο αυτό έχει σαν σκοπό να βοηθήσει φοιτητές οικονομικών σχολών αλλά και στελέχη επιχειρήσεων να κατανοήσουν τις θεωρητικές έννοιες της Λογιστικής καθώς και να τις εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις αλλά κυρίως να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες της στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Το σύγγραμμα είναι οργανωμένο σε 3 κύρια μέρη και η ύλη του εξελίσσεται αρμονικά από τα απλά στα σύνθετα θέματα ώστε να καταστούν κατανοητά. Στο Μέρος Α (Το πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής) γίνεται μία εισαγωγή στις έννοιες του οικονομικού περιβάλλοντος και της χρηματοοικονομικής Λογιστικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο η Λογιστική εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις. Στο Μέρος Β (Η εφαρμογή της Λογιστικής) γίνεται εκτενής αναφορά στις διαδικασίες τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό τρόπο. Στο μέρος αυτό παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, τα Λογιστικά της βιβλία και η καταχώρηση των συναλλαγών σε αυτά χωρίς, αλλά και σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ. Το Μέρος Β ολοκληρώνεται με μία πλήρη παρουσίαση του δωδεκάμηνου λογιστικού κύκλου. Στο Μέρος Γ (Ειδικά Θέματα Λογιστικής) παρουσιάζονται εξειδικευμένα θέματα της Λογιστικής και συνδέονται οι λογιστικές πληροφορίες με την λήψη αποφάσεων. Το βιβλίο αυτό εκτός της θεωρίας σε κάθε κεφάλαιο παρατίθενται πολυάριθμα αναλυτικά παραδείγματα και λυμένες ασκήσεις. Επίσης στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν ερωτήσεις στην ύλη του κεφαλαίου και ασκήσεις προς επίλυση. Ο αναγνώστης μετά την μελέτη του βιβλίου θα είναι ικανός να: τηρήσει Λογιστικά βιβλία με το διπλογραφικό σύστημα και να χρησιμοποιήσει τις λογιστικές πληροφορίες για να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της επιχείρησης.
Keywords: Accounting; Finance; Χρέωση, πίστωση; Λογιστικό σχέδιο; Ισοζύγιο; Γενικό καθολικό; Αποτελέσματα χρήσης; Ισολογισμός; Ημερολόγιο; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Λογιτική και ελεγκτική