Εγχειρίδιον εργαστηριακών ασκήσεων οδοντικής μορφολογίας Οδηγός οδοντικής μορφολογίας - Γαλιατσάτος, Αριστείδης; Προμπονάς, Aντώνιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ένα μεγάλο μέρος της οδοντιατρικής επιστήμης ασχολείται με την αποκατάσταση ή αναπλήρωση των σκληρών οδοντικών ιστών που έχουν απολεσθεί από διάφορες αιτίες, κατά τέτοιο τρόπο που να αποδίδεται το φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος στον οδοντικό φραγμό. Επομένως ή γνώση της φυσιιολογικής μορφολογίας των δοντιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον ασχολούμενο με την οδοντιατρική αποκαταστατική διαδικασία (οδοντίατρο ή/και οδοντοτεχνίτη), ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα μορφολογικά και ανατομικά στοιχεία του κάθε δοντιού ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο, είναι εκείνα που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, όσο και στην αισθητική του προσώπου. Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών. Η περιγραφή αναφέρεται σε κάθε δόντι ξεχωριστά παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είτε της ομάδας του, είτε και όλου του φραγμού. Επιπλέον γίνεται και συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των δοντιών της ίδιας ομάδας,, τονίζοντας τις διαφορές των δοντιών δεξιού και αριστερού ημιμορίου,τις διαφορές των δοντιών άνω και κάτω γνάθου και τις διαφορές μεταξύ νεογιλών και μόνιμων δοντιών. Επίσης δίδονται στοιχεία ανατομίας της στοματικής κοιλότητας, όπως επίσης και στοιχεία σύγκλεισης των δοντιών,τα οποία κρίνονται απαράιτητα για τη σωστή και ευκολότερη εκμάθηση της μορφολογίας και λειτουργίας των δοντιών. Το σύνολο της περιγραφής συνοδεύεται από πολλά σχήματα και εικόνες, δεδομένου ότι η οπτικοποίηση των μορφολογικών στοιχείων των δοντιών είναι ένας πολύ δόκιμος τρόπος εκμάθησής της μορφολογίας τους.
Keywords: Tooth; Dentition; Οπίσθια δόντια; Πρόσθια δόντια; Γομφίοι; Προγόμφιοι; Κυνόδοντες; Τομείς; Μόνιμη οδοντοφυΐα; Νεογιλή οδοντοφυΐα; Οδοντική μορφολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ιατρική τεχνολογία και μηχανική -- Βιοϊατρική τεχνολογία και εμβιομηχανική -- Βιοϊατρικά υλικά -- Οδοντιατρικά υλικά; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρικές ειδικότητες -- Προσθετική δοντιών; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρικές ειδικότητες -- Ορθοδοντική; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική θεραπευτική; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική χειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Συναφή επαγγέλματα υγείας -- Οδοντική τεχνολογία